Uienmarkt verrast telers en kopers met hoog prijsniveau
Grove uien noteren deze week op de beurs in Emmeloord 9 euro hoger, op 35 tot 40 euro per 100 kilo. De fijnere partijen stijgen met 5 euro naar 30 tot 35 euro per 100 kilo. Daarmee verrast de markt telers en kopers met prijzen die veel hoger uitvallen dan twee maanden geleden werd voorzien.

De beurs in Goes – sinds kort omgetoverd tot Beurs Zuid – liet dinsdag ook al 40 euro per 100 kilo optekenen aan de bovenkant van de notering. De notering die in Emmeloord werd neergezet, was zodoende geen grote verrassing meer. De onderkant van de prijsrange maakt deze week opnieuw een grote stap, waardoor het gemiddelde prijsniveau van de grove uien met 9 euro is gestegen.
Het zijn uien, is de reactie vanuit de sector. Dit houdt simpelweg in dat het altijd alle kanten op kan gaan. Dus ook de goede. In februari leek het seizoen nog slecht af te gaan lopen. Sorteerders en handelaren haakten af en de inkopen bij de boer zakten terug naar een laag niveau. De prijzen daalden tot onder de 15 euro per 100 kilo.
Maar de export liep onverwacht goed door. En doordat sorteerders weinig voorraad hadden, moest er toch weer bij de boer gekocht worden. Dat heeft de prijzen doen stijgen. Eerst naar 16 tot 18 euro per 100 kilo, later naar 20 euro. Daarna ging het met zevenmijlslaarzen; 20 euro werd 25 euro en 25 euro werd 30 euro. Deze week moeten kopers 40 euro neertellen om een mooie partij te bemachtigen.
Participatie
In de tweede helft van februari en begin maart zijn ook partijen verhandeld op levering in april en mei. Dat gebeurde grotendeels voor bedragen tussen 16 en 18 euro, op basis van participatie. Niemand kon toen bevroeden dat die participatie weleens een flink gewicht in de schaal zou kunnen leggen. Nu worden deze uien afgerekend op 35 tot 40 euro.
Al met al leveren de uien die enkele weken terug voor 17 euro (inclusief participatie) per 100 kilo zijn verkocht dus 27 euro per 100 kilo op. Daarmee betekent participatie dit seizoen een enorme bonus voor telers. Doorgaans zijn kopers en verkopers al blij wanneer er 1 of 2 euro boven op de prijs komt.
Dit geeft ook aan dat zowel telers als afnemers in februari en maart volstrekt in het ongewisse handelden. Niemand hield rekening met een prijsstijging die we nu in de afgelopen weken hebben gezien. Maar het betekent ook dat er niet veel uien te koop zijn. Met de slechte afloop van vorig seizoen in het achterhoofd hebben veel telers nu tijdig gekozen voor verkoop.
Grote volumes
Tot en met januari gingen er grote volumes naar West-Afrika. Nadat Senegal de grenzen sloot, namen de Europese bestemmingen het stokje over. Hoewel de verkoopprijs van gesorteerd product in eerste instantie niet mee omhoog ging, bleek de Europese uienmarkt aardig leeg. Kopers moesten wel meer betalen om uien te kunnen bemachtigen. Inmiddels zien we dat ook de baalprijzen een enorme sprong hebben gemaakt.
De Spaanse import van uien uit Chili en Argentinië zal de vraag naar Nederlandse uien in Zuid-Europa wat doen dalen. Ook Nieuw-Zeelandse uien zullen her en der voorzien in de behoefte. Maar deze importuien zijn inmiddels ook in prijs gestegen. Bovendien zullen deze volumes niet veel verandering in de markt veroorzaken, verwachten deskundigen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners

Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
T6.180 DC StageV
Gebruikt, € 144.900
-
Walker MT25I-32
2018, P.O.A.
-
Grasshopper 526V52 Zeroturn
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF 8700
Gebruikt, P.O.A.
Weer
-
Zaterdag18° / 5°5 %
-
Zondag19° / 7°0 %
-
Maandag20° / 7°10 %