Tarweprijs schommelt flink, per saldo schiet teler er niks mee op

De tarweprijs laat de afgelopen weken flink wat beweging zien. Maar een aardige opleving wordt al snel weer afgewisseld door stevige prijsdruk. Per saldo schiet de teler er weinig mee op.

Tarweprijs+schommelt+flink%2C+per+saldo+schiet+teler+er+niks+mee+op
© Twan Wiermans

Het tarwecontract op de termijnmarkt in Parijs noteerde vorige maand aan de bovenkant net iets meer dan 220 euro per ton op basis van levering september. De onderkant lag ruim 30 euro lager op minder dan 190 euro per ton. Kortom, er was wel wat te halen in de markt. Al was dat vooral voor de koper van het product. De teler schoot weinig op met berichten over kleinere oogsten in de Europese Unie en ook lagere oogstramingen in Rusland.

Prijsdruk in Rusland wordt regelmatig aangevoerd als reden dat de tarweprijs op de wereldmarkt onder druk staat. Soms wordt dat geluid afgewisseld met ook tegenvallende opbrengsten in het land dat de meeste tarwe op de wereldmarkt brengt. Het Russische adviesbureau Sovecon verlaagde zijn prognose voor de Russische tarweoogst van 83,3 naar 82,5 miljoen ton.



Daarmee is de Russische oogst ruim 10 miljoen ton kleiner dan een jaar geleden. In combinatie met het afhaken van Turkije als belangrijke koper resulteert dat in geringere exportmogelijkheden voor de Russen. Desondanks blijft Rusland de belangrijkste factor om rekening mee te houden. De Russen verschepen nog steeds grote hoeveelheden tarwe en kapen met scherpe orders afzetkansen weg voor de Europese exporteurs.


Grote export uit Oekraïne

In dit geweld doet ook Oekraïne een stevige duit in het zakje. De graanexport uit dat land is dit seizoen direct goed uit de startblokken gekomen en dat zorgt ook voor prijsdruk op de markt. Diverse partijen in Oekraïne hebben een overeenkomst gesloten dat dit seizoen maximaal 16,2 miljoen ton tarwe mag worden geëxporteerd. In juli en augustus exporteerde Oekraïne al 3,8 miljoen ton, waarmee dus al bijna een kwart van het exportvolume is afgezet. De totale oogst in het land bedraagt 21,7 miljoen ton.

Canada verwacht dit jaar een tarweoogst van 34,4 miljoen ton. Dat is zo'n 1,5 miljoen ton meer dan vorig jaar. Desondanks loopt de export vanuit dit land langzamer dan een jaar geleden. In Australië heeft statistiekdienst Abares de oogstverwachting naar boven bijgesteld omdat het weer gunstiger uitpakt dan verwacht. In een nieuwe raming mikt Abares op een oogst van 31,8 miljoen ton en dat betekent een flinke toename na de misoogst van afgelopen jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    13° / 12°
    95 %
  • Vrijdag
    12° / 5°
    20 %
  • Zaterdag
    13° / 4°
    20 %
Meer weer