Drentse jagers redden dieren tijdens maaiseizoen

Drentse jagers en boeren werken samen om jonge dieren te redden tijdens het maaiseizoen. Dat doen ze 's ochtends vroeg met drones die warmte detecteren.

In de ochtend is het verschil tussen de buitenluchttemperatuur en de temperatuur van de dieren het grootste. 'We maken een vluchtplan voor de drone. Die blijft hangen boven elke warmtebron die wordt gedetecteerd. We kunnen dan inzoomen en als we een reekalfje of jonge haas zien, brengen we ze veilig buiten de percelen. Volwassen dieren rennen zelf wel weg', legt Bjorn van der Veen van Profifauna uit.

Familie Ensing uit het Drentse Winde heeft Profifauna gevraagd om de percelen te checken voordat de maaier er overheen gaat. Met het perceel van 30 hectare is de drone ongeveer een uur bezig. Het vliegen kost 75 euro per uur aan onkosten. De uren maken de jagers vrijwillig. 'Het is heel druk momenteel. Bel twee of drie dagen voordat je gaat maaien en dan komen we graag langs.'

De samenwerking kan een hoop jonge dieren redden. 'Het is heel wisselend wat we vinden. Vorige week vonden we vijf reekalfjes op een perceel. Er is nog steeds veel jong wild dat kapot gemaaid wordt. Probeer de samenwerking op te zoeken', adviseert Van der Veen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer