Rapport over Mercosur laat alarmbel rinkelen bij pluimveesector

De Nederlandse pluimveesector blijft faliekant tegen Mercosur als dat akkoord ervoor zorgt dat de import van goedkoop pluimveevlees uit Zuid-Amerika toeneemt. Diverse organisaties uit de sector waarschuwen de politiek dat dit niet strookt met de ontwikkeling naar een meer dierwaardige veehouderij in Nederland.

Rapport+over+Mercosur+laat+alarmbel+rinkelen+bij+pluimveesector
© Twan Wiermans

Betrokken organisaties zijn de vakgroep LTO/NOP pluimveehouderij van LTO Nederland, de Nederlandse Pluimvee Verwerkende Industrie (Nepluvi), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK) en de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten (Anevei).

Uit een rapport van Wageningen Economic Research over het handelsakkoord blijkt dat de import van pluimveevlees naar Nederland naar verwachting met 69 procent toeneemt, goed voor een importwaarde van 137 miljoen euro. De Nederlandse productiewaarde van pluimveevlees daalt met 119 miljoen euro, door krimp van de sector ten gunste van de Mercosur-landen. Het rapport concludeert dat 'de gevolgen voor de sector merkbaar zullen zijn'.


Dierwaardigheid

De pluimveesector vindt dit inconsequent. 'In Nederland wordt gewerkt aan wetgeving om invulling te geven aan het amendement van Thom van Campen (VVD) en Tjeerd de Groot (D66)', schrijven de organisaties. 'Dat roept op tot meer dierwaardigheid, wat zorgt kostenverhoging bij de Nederlandse pluimveehouder. Hierdoor zal Nederlands pluimveevlees duurder worden.'

Het rapport suggereert dat de Nederlandse pluimveesector een deel van de klappen kan opvangen doordat andere landen in de Europese Unie harder geraakt worden. 'Dit is onrealistisch, de onderzoekers houden geen rekening met de structureel hogere kosten die gepaard gaan met het dierwaardiger maken van de sector' merken de sectororganisaties op. Zij vermoeden dat de impact groter zal zijn dan voorspeld in het onderzoek.


Goedkoper vlees

Uit eerder onderzoek blijkt dat Mercosur-landen als Brazilië en Argentinië aanzienlijk goedkoper kunnen produceren dan Nederland, onder meer door lagere eisen aan dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieu. De Europese Commissie zegt nauwer te willen samenwerken om de dierenwelzijnsnormen in de Zuid-Amerikaanse landen te verhogen. Volgens de Nederlandse pluimveesector blijven harde eisen echter uit. 'Mercosurlanden kunnen niet voldoen aan de Europese dierenwelzijnseisen, laat staan de Nederlandse eisen.'

Op dit punt zijn dierenwelzijnsorganisaties het eens met de pluimveesector. De sectororganisaties roepen het kabinet op een standpunt tegen Mercosur in te nemen. 'Het zou onbegrijpelijk zijn als de sluizen voor importen met lagere standaarden worden open gezet en de eigen pluimveehouders en schakels daaromheen zo in een nog ongelijker speelveld komen. Helemaal als in Nederland duurzamer moeten worden geproduceerd tegen hogere kosten.'

In december zijn de onderhandelingen van de Europese Unie met de zogenoemde Mercosur-landen afgerond. Het gaat om Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. De Europese lidstaten en Mercosur-landen hebben zich nog niet uitgesproken over het akkoord. Besluitvorming kan nog even duren en start naar verwachting in de zomer van 2025. Het eventuele akkoord moet voor meer onderlinge handel en investeringen zorgen en daarmee leiden tot meer economische groei en werkgelegenheid.


Alle artikelen over het handelsakkoord Mercosur vindt u op onze verzamelpagina

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 7°
    50 %
  • Zaterdag
    15° / 6°
    90 %
  • Zondag
    19° / 13°
    50 %
Meer weer