Nepluvi: onze export maakt kipfiletje in Nederland betaalbaar

Kipdelen exporteren, zoals looppootjes en vleugels, is noodzakelijk om de kipfilet betaalbaar te houden in Nederlandse winkels. En mocht de export wegvallen, dan moeten deze producten worden vernietigd. En dat druist in tegen de duurzaamheidsprincipes, meldt Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat in een persbericht van de vereniging.

Nepluvi%3A+onze+export+maakt+kipfiletje+in+Nederland+betaalbaar
© Twan Wiermans

Jaarlijks brengt de pluimveesector ongeveer 5 miljard euro aan inkomsten op, hiervan komt 3 miljard euro voort uit de export. Het betreft landen binnen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk tot aan Azië en Afrika. 'De Nederlandse pluimveesector verdient onze volle aandacht en waardering vanwege de substantiële bijdrage aan onze economie', stelt Oplaat in een persbericht.

'Wat wij zelf niet consumeren in de EU, zoals looppootjes, exporteren we voornamelijk naar Aziatische en Afrikaanse landen. Vleugeltjes en andere producten gaan in feite de hele wereld over.' Oplaat benadrukt dat de exportactiviteiten van de Nederlandse pluimveehouderijsector essentieel zijn om wereldwijd de afzet van de producten te garanderen.

'Daardoor kunnen we zorgen dat kipfilet betaalbaar blijft in de Nederlandse winkels. Bovendien, als deze export wegvalt, zouden we deze producten moeten vernietigen. Wat tegen onze duurzaamheidsprincipes indruist', aldus Oplaat.


Werkgelegenheid

De Nepluvi-voorzitter onderstreept ook dat de pluimveehouderij van onschatbare waarde is voor de Nederlandse economie. 'Ongeveer 25.000 mensen zijn werkzaam in verschillende onderdelen van de sector, waaronder broederijen, boerderijen, slachterijen en retail. 'Dit zorgt voor stabiele inkomsten voor veel Nederlandse huishoudens.'

Oplaat benadrukt daarnaast dat hij trots is op de hele Nederlandse landbouw, waar de pluimveesector een integraal onderdeel van is. 'Met onze vruchtbare grond, hoogopgeleide arbeidskrachten en een onwrikbare focus op kwaliteit zijn we uitgegroeid tot de derde grootste exporteur ter wereld op het gebied van landbouw. Dat is een prestatie van formaat.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer