Tarweproductie stijgt naar nieuw record

De tarweproductie stijgt in het seizoen 2025-2026 naar een nieuw record. Wereldwijd wordt voor het eerst meer dan 800 miljoen ton tarwe geoogst. Dat verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

Tarweproductie+stijgt+naar+nieuw+record
© Marcel Berendsen

In een eerste raming voor het nieuwe seizoen rekent USDA op een wereldwijde productie van 808,5 miljoen ton tarwe. Deze hoeveelheid is 9 miljoen ton (1,1 procent) groter dan in het huidige seizoen dat eind juni afloopt. De productiestijging is in lijn met de trend die we de afgelopen jaren hebben gezien.

In de Europese Unie, India, het Verenigd Koninkrijk, China, Argentinië, Rusland en Canada voorspelt USDA hogere productiecijfers. Dat is niet verwonderlijk, want Europa en Rusland hebben een slechte oogst achter de rug. Dat geldt in bijzondere mate voor de Europese Unie waar de tarweproductie in 2024 is blijven steken op 122 miljoen ton. In het nieuwe seizoen rekent USDA op 136 miljoen ton tarwe en dat betekent voor de EU een vrij grote oogst.

In de langetermijnverwachting van USDA lijkt China definitief de koppositie in te nemen als wereldwijd grootste tarweproducent. In de afgelopen jaren was het nog weleens stuivertje wisselen met de EU, maar voorlopig gaat het Amerikaanse ministerie ervan uit dat China jaarlijks iets meer tarwe produceert dan de EU. In het seizoen 2025-2026 wordt in China een productie verwacht van 142 miljoen ton en dat komt neer op een toename van 2 miljoen ton.


Chinezen eten meer tarwe

Het grote verschil tussen beide productieblokken is dat China bijna 1 miljard meer consumenten telt dan de EU. Vandaar dat de humane consumptie in China bijna het dubbele is van de EU-lidstaten. Aan de andere kant is hier de tarweafzet in veevoer 40 procent groter dan in China. Al met al verbruikt China ruim een derde meer tarwe dan de EU.

In Rusland stijgt de tarweproductie dit jaar met 2,4 miljoen ton naar 83 miljoen ton, verwacht USDA. Daarmee blijft de oogst in dat land veel kleiner dan de circa 92 miljoen ton in 2022 en 2023. De export uit Rusland kan daarmee wel weer wat herstellen ten opzichte van het seizoen dat nu bijna afloopt. Maar die export zal met zo'n 45 miljoen ton lang niet kunnen tippen aan de 55,5 miljoen ton in 2023-2024.

De productie in Oekraïne wordt voorlopig geschat op 23 miljoen ton. Dat is een fractie minder dan het afgelopen jaar. De export uit dit land wordt desondanks iets hoger geraamd op 16,5 miljoen ton.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    21° / 8°
    0 %
  • Donderdag
    20° / 9°
    0 %
  • Vrijdag
    18° / 6°
    0 %
Meer weer