'Stimuleer kalf bij de koe'

Al jaren probeert de kleine sector vleesveehouderij mee te doen met de grote jongens, zowel binnen LTO als bij de overheid. Het voelt soms als 'voeten wassen met je sokken aan'.

%27Stimuleer+kalf+bij+de+koe%27
© Dirk Hol

Eigenlijk is er maar één wens: geef de zoogkoeienboer een 'ondersteuning' voor wat hij doet. De maatschappij roept immers al jaren 'kalf bij de koe' en 'koe in de wei'.

Maar voor wat er al is, heeft Den Haag geen geld over. Ook het lange weideseizoen levert binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de zoogkoeienhouder geen extra knaken op. De vooruitstrevende kleine sector is dus mooi de pineut: geen vergoeding via een ecoregeling voor het werken met een maatschappelijk gewenste houderijvorm en dierenwelzijn, terwijl sectoren die nog niet zo ver zijn met ecoregelingen vergoedingen krijgen om dezelfde stappen te zetten.

Dat er sprake is van een ongelijk speelveld binnen sectoren, maar ook binnen Europa, daar hebben ze in Den Haag kennelijk geen boodschap aan. De lidstaten mogen immers zelf bepalen hoe het geld wordt verdeeld. Het gevoel ontstaat dat Nederland vindt dat de GLB-euro's alleen moeten dienen als lokkertje voor de grote sectoren, want die moeten veranderen.

Het gevoel ontstaat dat Nederland vindt dat de GLB-euro's alleen moeten dienen als lokkertje voor de grote sectoren

Wouter Hartendorf, voorzitter LTO-vakgroep Vleesveehouderij

De Vleesvee Academie is bezig met het uitrollen van verschillende projecten op het gebied van educatie en onderzoek, om duurzaam Nederlands rundvlees te versterken in de markt. Maar ook daar lijkt het erop dat de vleesveehouder 'te grazen wordt genomen'.

De vraag is namelijk of het toegezegde potje van 2,5 miljoen euro – historisch geld voor de sector als compensatie voor het afschaffen van de stierenpremie – wel allemaal wordt uitgekeerd door LVVN. Of blijft het slechts bij de reeds uitgekeerde 800.000 euro en belandt het restant in de schatkist van Den Haag?


Van sober gras naar kwaliteitsproduct

Vanaf 2026 komt er jaarlijks 500 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer. Vleesvee kan natuurgronden uitstekend begrazen en de sobere grassen goed omzetten tot kwaliteitsproducten. Dit zouden dan ook bij uitstek gelden moeten zijn die toekomen aan de vleesveehouderij.

Met deze subsidie kan de (te hoge) pacht van de terreinbeherende organisaties tenminste nog worden betaald en graast de koe met haar kalf op kosten van de overheid. Een welverdiende zoogkoeienpremie!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 10°
    20 %
  • Zondag
    17° / 8°
    20 %
  • Maandag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer