'Het lijkt of boeren steeds meer klagen, maar is dat terecht?'

U kent ze wel, die boeren die altijd maar klagen. Niets deugt en het ligt altijd aan een ander. Dat boeren klagen is een gegeven. Dat is altijd al zo geweest. Te nat, te droog, te koud, te warm, te veel, te weinig… het is nooit goed.

%27Het+lijkt+of+boeren+steeds+meer+klagen%2C+maar+is+dat+terecht%3F%27
© Hol Dirk

Tegenwoordig wordt klagen gelukkig alleen maar makkelijker. Naast de standaard klaagonderwerpen is er tegenwoordig een ruime keuze bijgekomen, zelfs op sectorniveau. Ik merk dat ik moet blijven omdenken om zelf geen klager te worden.

Boer zijn is een mooi vak en het heeft zeker toekomst in Nederland. Als boer moet je dan wel uit je comfortzone durven te stappen. Je bent tenslotte zelfstandig ondernemer en dat betekent niet dat je alles maar altijd op dezelfde manier moet blijven doen. Er zijn veel mogelijkheden om je bedrijf naar de moderne tijd te brengen, daar helpt klagen niet aan mee.

Die transitie is essentieel. Zo hebben wij gekozen voor verbreding en hebben we meerdere takken van sport: vleesvee met huisverkoop, een paardenpension, zorgboerderij en bed and breakfast. In aantallen zijn wij maar een klein bedrijf; niet het vele is goed, maar het goede is veel.

De leerlingen komen vaak met vooroordelen het erf op, maar gaan hier weg met andere inzichten en respect voor de boer

Wouter Hartendorf, voorzitter LTO-vakgroep Vleesveehouderij

Op sociale media wordt zorggedragen voor de transparantie van ons bedrijf. Dit wordt gewaardeerd en resulteert in mogelijkheden tot interactie. Regelmatig ontvangen wij schoolklassen (basisschool en voortgezet speciaal onderwijs) op de boerderij. Dat is harstikke leuk om te doen, want die kinderen kennen ook veel klaagonderwerpen. Niet dat ze veel boeren spreken, maar de media staan er bol van.

Je zou haast denken: wie voedt die media? De leerlingen komen vaak met vooroordelen het erf op, maar gaan hier weg met andere inzichten en respect voor de boer. Iedereen heeft gelukkig zijn eigen waarheid.

De transparantie via sociale media zorgt ook voor bezoeken van de media. Zo was er vorig najaar een debat over vleeseten met Jort Kelder voor het FD en vorige week het televisieprogramma BinnensteBuiten, waarin Michelin-kok Leon Mazairac het lokaal geproduceerde rundvlees kwam promoten. Op deze manier komt 17 mei een positief verhaal van en over boeren terecht in heel veel huiskamers.

Drie dagen in de week ontvangen wij op de zorgboerderij onze toppers. De meesten zijn verstandelijk beperkt en er komt ook een jonge vent van 20 jaar met hersenstamkanker die dagelijks op de dood zit te wachten. Deze toppers hoor je nooit klagen, terwijl ze meer dan genoeg redenen hebben om dat te mogen en kunnen doen. Nooit!

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer