Melkproductie Europa wijkt af van Oceanië en Verenigde Staten

Waar de melkproductie in Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten in oktober en september toenam ten opzichte van een jaar eerder, daalde de productie in Europa juist. Dat geldt ook voor de export van zuivelproducten, blijkt uit een update van het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra.

Melkproductie+Europa+wijkt+af+van+Oceani%C3%AB+en+Verenigde+Staten
© pieter stokkermans

In Nieuw-Zeeland werd door Fonterra in oktober 2,5 procent meer kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit) opgehaald bij melkveehouders dan vorig jaar. Het gaat om een volume van 205 miljoen kilo. In Australië is de stijging 1,3 procent, tot 12,2 miljoen kilo.

Tijdens het huidige 'melkseizoen', dat in Oceanië loopt vanaf juni dit jaar tot mei volgend jaar, is tot nu toe in Nieuw-Zeeland 4,7 procent meer kilo milksolids opgehaald bij melkveehouders dan in het vorige seizoen. In Australië bedraagt de plus 2,1 procent.

Nieuw-Zeeland is met het grootste zuivelbedrijf Fonterra een belangrijke speler op de wereldzuivelmarkt. Maandelijks komt het bedrijf met een update over de prestaties ten opzichte van de ontwikkelingen wereldwijd. De totale melkproductie in Nieuw-Zeeland, waarbij ook andere zuivelbedrijven worden meegerekend, nam in oktober met 2,1 procent toe. Deze toename is het gevolg van gunstige weersomstandigheden.


Melkproductie in Europa

In Europa daalde de melkproductie in september met 2,1 procent. Fonterra noemt in zijn verslag blauwtong als belangrijkste reden, vooral in Duitsland. De groei in de Verenigde Staten is met 0,2 procent bescheiden. De toename komt hier doordat er meer melkkoeien gehouden worden en de productie per koe bovendien hoger ligt.

Ook in de handel doen Oceanië en de Verenigde Staten het op dit moment beter. In oktober steeg de zuivelexport vanuit Nieuw-Zeeland met 6,3 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In Australië bedroeg de groei 10,3 procent in september. De zuivelexport vanuit de Verenigde Staten groeide met 8,7 procent in september, terwijl Europa een krimp kende van 0,3 procent.


Vollemelkpoeder naar China

Vanuit Nieuw-Zeeland werd vooral meer vollemelkpoeder naar China geëxporteerd. In Australië zelf werd minder zuivel geconsumeerd, waardoor een groter deel beschikbaar bleef voor de export. Australië exporteerde vooral meer mageremelkpoeder en kaas.

De Verenigde Staten wisten meer mageremelkpoeder naar Mexico te exporteren en meer weipoeder naar Canada. Europa exporteerde met name minder zuivelproducten naar Saoedi-Arabië en Irak. Door hogere prijzen, prijst Europa zich bovendien een beetje uit de markt en verliest daardoor een deel van zijn concurrentiepositie.

In totaal importeerde China in oktober 11,8 procent minder zuivelproducten dan een jaar eerder. Naar het Midden-Oosten en Afrika ging in september 0,2 procent minder zuivel. De import van landen in Zuid-Amerika nam in september juist toe, met 10,1 procent. Azië zonder China importeerde in september 19,7 procent meer zuivel dan in dezelfde maand vorig jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    10° / 4°
    30 %
  • Maandag
    11° / 9°
    10 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    10 %
Meer weer