Innovatie in intensieve veehouderij is booming, rundvee wacht nog af

Op de tweejaarlijkse EuroTier in het Duitse Hannover liggen de accenten weer op digitalisering, dierenwelzijn en robotisering. De vakbeurs is met ruim 2.200 fabrikanten uit 51 landen zo'n beetje het belangrijkste vierdaagse podium van de wereld voor de dierhouderij. De meeste van de 25 gouden en zilveren medailles gingen naar de varkens- en pluimveehouderij.

Innovatie+in+intensieve+veehouderij+is+booming%2C+rundvee+wacht+nog+af
© Frits Huiden

In de melkveehouderij heerst iets meer mineur, zeker in Nederland. De melkprijs is nu prima, maar de toekomst wacht vooral onzekerheden door steeds hogere mestafzetkosten en het stikstof- en waterkwaliteitsdossier. Europees drukken de Green Deal en verwachte krimp van de veestapel de stemming. Daarbovenop komen de op handen zijnde handelsbelemmeringen vanuit Trumps Amerika, waardoor melkveehouders de hand nog even op de knip houden.

Het is langzaamaan terug te zien op de beursvloer. De vorige keer ontbraken al grote spelers als Delaval, Boumatic en JOZ/Fullwood, dit jaar liet ook GEA het afweten. Desondanks was er genoeg tot de verbazing sprekend vernuft te zien. Opvallend is de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI)-technieken gericht op individuele zorg en controle. De analyse op verkregen data voorspelt ook komende gezondheidsproblemen of ziekte.


Software draagt bij aan welzijn

Niet alleen comfort, maar juist software draagt nu dus veel bij aan dierenwelzijn. Voorbeeld is de Calf GPT, waarbij kalverhouders via spraak aan de software vragen hoe het met de kalveren gaat, waarna ze uitgebreid antwoord krijgen. De SenseHub van MSD Animal Health ondersteunt de bewaking van gedrag en gezondheid van kalveren. De Lely Zeta AI-camera volgt de koeien door de stal en de Urban Sip Control houdt per kalf bij hoeveel in welk ritme het dier drink. Het Griekse Sylco scoort op nauwkeurigheid door de gift op zijn i-Meter-melkmeters weer te geven met twee cijfers achter de komma.

Bij pluimvee kreeg de vaccinatierobot Vaccytech van Agri Advanced Technologies een gouden medaille. Diezelfde firma won zilver voor de Eggytizer die broedeieren ontsmet en Omegga kreeg zilver voor de niet-invasieve in-ovo sexing van broedeieren. Big Dutchman won zilver voor het BioTag+-oormerk, dat stappen zet in het bewaken van de gezondheid en vruchtbaarheid van zeugen.


Hieronder worden verschillende innovaties die dit jaar waren te zien op de EuroTier verder uitgelicht.


Isozuren maken pensfermentatie efficiënter

Door het toevoegen van isozuren aan het rantsoen verloopt de pensfermentatie beter en kan een koe met minder eiwit net zoveel produceren. Het nieuwe product IsoFerm van Zinpro bevat die isozuren en krijgt daarvoor een zilveren medaille.

Isozuren zijn zogeheten ketenvetzuren die bij de afbraak van aminozuren in de pens ontstaan. Die vetzuren zijn vervolgens weer de bron voor de vorming van andere aminozuren en ook middellange ketenvetzuren als boterzuur en melkzuur, de energiebronnen voor de melkproductie.

De isozuren in IsoFerm zijn met name bedoeld om ook met lagere ruweiwitgehalten een goed gebalanceerd rantsoen te krijgen zodat de pens optimaal haar werk kan doen en het ruwvoer beter kan verteren.

Onderzoek door Zinpro toont aan dat de ruwvoeropname van de koeien licht daalt maar de productie stijgt wanneer isozuren aan het rantsoen zijn toegevoegd. De voerbenutting van de koeien is dus beter. De inzet van isozuren tijdens de droogstand pakt ook positief uit. De koeien verliezen minder gewicht, starten gemakkelijker op en bereiken een hogere topproductie.



De Dairymaster DM3X-draaimelkstal is te koppelen aan een sprayrobot die met het platform meebeweegt.
De Dairymaster DM3X-draaimelkstal is te koppelen aan een sprayrobot die met het platform meebeweegt. © Frits Huiden

Snelle robotarm sprayt in draaimelkstal

Dairymaster toont zijn DM3x-draaimelkstal en een sprayrobot. De draaimelkstal is gemaakt om drie keer daags te melken en vrijwel constant te draaien. Daarvoor is het platform robuuster gemaakt en is de software verplaatst van de kabinetten naar voor de stand, buiten het bereik van dieren, mest en water. De rotor, bedoeld voor veertig tot honderd koestanden, kreeg bovendien nieuwe slanggeleiders, spoeljetters en ledlampen om de status van de koe weer te geven.

De sprayrobot heeft als basis een Kuka-robotarm en visiontechniek. Bijzonder is dat de robotarm is afgestemd op de platformsnelheid en tijdens het sprayen ook met het platform meebeweegt door zijn zes gewichten te bewegen. De robot kan elke 6 seconden een uier sprayen, dus in theorie zeshonderd koeien per uur behandelen.



Moving Floor zoekt proefstallen

Het systeem van de Moving Floor is al sinds 2010 op de markt voor kalveren. Het heeft lang geduurd voordat het bedrijf een materiaal kon vinden dat varkens niet stuk kunnen krijgen. Dat is nu gelukt en de eerste stallen in Zweden zijn al met het systeem uitgerust.

De beweegbare rubberachtige vloer ligt op een klein afschot waardoor urine direct wordt afgevoerd. De hele vloer waar de dieren op lopen is dicht en wordt regelmatig afgedraaid zodat ook de vaste mest uit de stal verdwijnt. De dichte vloer wordt daarbij met een robot regelmatig ingestrooid. Een ammoniakreductie van 85 procent moet met dit systeem haalbaar zijn. Eigen continue metingen bevestigen dit.

Het Europese Life-project Pig Care gaat het Moving Floor systeem uitgebreid onderzoeken. Doel van dit project is om niet alleen de ammoniakuitstoot officieel vast te stellen maar ook om de manier van besturing van het systeem, maar ook aan te tonen dat de scheiding waardevolle meststoffen oplevert en de verwaarding van de mest via biogas te onderzoeken.


Varkensstal gestuurd door AI

Het Moving Floor-systeem werkt daarbij met sensoren die op basis van de ammoniakconcentratie het aantal keren dat de vloer de mest afdraait stuurt. Vandaar ook de naam van AI enabeld Pig farms (varkensstal gestuurd door kunstmatige intelligentie): Circulair Applications for Reduction of Emissions and Enhanced Animal Welfare. Ofwel het mogelijk maken van circulaire toepassingen met daarbij emissiereductie en een verbeterd dierenwelzijn.

De Moving Floor kan zowel in nieuwbouw als in bestaande stallen worden geplaatst. Voor het project wordt gezocht naar in totaal 12 afdelingen op varkensbedrijven, dat zijn dan vier kraamafdeligen, vier afdelingen voor gespeende biggen en vier voor vleesvarkens. Deze 12 afdelingen worden gezocht in Nederland en/of Vlaanderen.

De verwachting is dat er in februari 2025 goedkeuring is voor dit project. Partners in het project zijn naast Moving Floor, VOCSens - Smart sensing Solutions, Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (Ilvo), Inagro onderzoek en advies in land- en tuinbouw, Universiteit Gent, Nederlands Centrum voor Mestverwaarding en Boerenbond.



ATX Suisse-biggennest met warmtegeleiding naar de dichte vloer van het vrijloophok.
ATX Suisse-biggennest met warmtegeleiding naar de dichte vloer van het vrijloophok. © John Lamers

Indeling vrijloopkraamhok essentieel

De indeling van het vrijloopkraamhok staat borg voor goede resultaten, stelt Patrik Odermatt van ATX Suisse. EuroTier beloont het biggennest van dit bedrijf met een zilveren medaille.

Bij het werpen gaan de flappen die het ATX Suisse-biggennest afsluiten omhoog en komt een klep schuin te liggen. De warmte uit het biggennest wordt naar de dichte vloer ernaast geleid. De pasgeboren biggen bewegen zich hierdoor snel naar het nest.

Ander essentieel onderdeel is de schuin geplaatste afscheiding ter hoogte van de voerbak. De zeug staat hierdoor bij het eten altijd op het driekantrooster, zodat de dichte vloer schoon blijft. Voor een goede indeling is de minimale afmeting van het hok volgens Odermatt 8,2 vierkante meter. Een draaicirkel van 2 meter voor de zeug is niet nodig.



Exoskelet vermindert spierbelasting fors

Werken met een hogedrukspuit zorgt voor een grote eenzijdige belasting van spieren en gewrichten. Om dit te verminderen ontwierp oprichter Jean-Francois Charmeux van Aufratech een exoskelet die de belasting met minimaal 40 procent verlaagt. Hij kwam op het idee van een exoskelet nadat hij door een ongeluk zijn arm niet meer goed kon gebruiken.

De spuitlans van de hogedrukspuit zit vast aan het exoskelet en de gebruiker stuurt die lans met beide handen aan. De Exon mini, de kleine uitvoering van het exoskelet, brengt de krachten over naar het bekken van de gebruiker. Deze uitvoering kost 2.500 euro en is bedoeld voor het reinigen van de vloer of het onderste deel van de wand.

Het grote skelet, de Exon Dual, kost 5.500 euro en kan worden uitgerust met een of twee spuitlansen die tegelijk of afzonderlijk kunnen werken. Ook hier gaat de bediening met beide handen en worden de krachten overgebracht op het lichaam van de gebruiker. De vermindering van de spierbelasting hangt af van het gebruik. Bij reinigen boven schouderniveau is de vermindering 40 tot 50 procent omdat in deze houding meer spiergroepen werken en die zijn niet allemaal te ontlasten.



AI-techniek in de Urban-kalverdrinkautomaat registreert het drinkgedrag en voorspelt daarmee de gezondheid.
AI-techniek in de Urban-kalverdrinkautomaat registreert het drinkgedrag en voorspelt daarmee de gezondheid. © Frits Huiden

AI voorspelt gezondheid kalveren via drinkgedrag

Fabrikant van kalverdrinkautomaten Urban viel eerder al in de prijzen met de Alma Pro-hygiëneset, waarbij uv-licht bacteriën en micro-organismen doodt. Deze keer is er waardering met een zilveren medaille voor het SipControl-monitoringsysteem. Via kunstmatige intelligentie (AI) wordt het drinkgedrag bijgehouden wat betreft snelheid, zuigpulsaties en drinkpauzes. De hoeveelheid gedronken melk wordt bijgehouden in milliliters.

Om te zorgen dat een kalf niet te snel drinkt maar er lang genoeg over doet voor een betere gezondheid, wordt de speen – en daarmee de afgifte aan het kalf – gesmoord zover nodig. Daarbij herkent het systeem wanneer een kalf te langzaam drinkt of te lange pauzes neemt en dus mogelijk ziek wordt. Het ventiel kan zich openen om meer melk aan te bieden. Bij te grote afwijkingen buiten de ingestelde waardes krijgt de veehouder een melding.

Op praktijkbedrijven is de AI-software van Urban tachtig dagen lang op in totaal 340 kalveren getest. Daaruit blijkt dat gezondheidsproblemen als diarree zo’n twee dagen eerder worden voorspeld dan de veehouder zelf ziet.



Biggenweger ondersteunt management

Een kleine weegschaal die bruikbaar is voor gespeende biggen kan helpen bij het beter sturen van de voeding of tijdig ingrijpen bij gezondheidsproblemen.

Het Deense bedrijf Agrisys heeft een doorloopweger ontwikkeld voor gespeende biggen vanaf 5 tot ruim 30 kilo. Volgens Mark Olsen van Agrisys is dit een belangrijk hulpmiddel om de verzorging van de jonge dieren verder te verbeteren. De data over het gewicht en de activiteit laten samen met die over de voer- en wateropname zien of er een gezondheidsprobleem is of eraan komt. Of dat een voeromschakeling leidt tot een te grote groeidip. Tijdig ingrijpen en bijsturen zijn hierdoor mogelijk.

Voor de meest betrouwbare gegevens kan de weegschaal het beste tussen de twee hokken worden geplaatst met de varkens die uit hetzelfde voersysteem eten. Bovendien lopen er dan meer varkens over de weegschaal, wat de betrouwbaarheid verder verbetert. Daarnaast heeft plaatsing tussen twee hokken het voordeel dat de biggen naar een ander hok kunnen lopen als ze last hebben van een andere big. Dat is doorgaans genoeg om de onderlinge strijd te stoppen.



Intelligente injectiespuit van Ceva Santé Animale.
Intelligente injectiespuit van Ceva Santé Animale. © John Lamers

Slimme injectiespuit voor beter resultaat vaccinatie

Zorgvuldig werken is bij het vaccineren van varkens een vereiste. Om dit te ondersteunen heeft Ceva Santé Animale de Ceva Easi- injectiespuit ontwikkeld die het werken gemakkelijker en controleerbaar maakt. ‘Ons uitgangspunt is niet sneller werken, maar beter werken’, stelt Pablo del Carmen van Ceva. ‘We willen de kwaliteit van vaccineren zo hoog mogelijk krijgen.’

De injectiespuit werkt met een naald die schuilgaat onder een afdekking en is voorzien van een ledindicatie die aangeeft dat hij gebruiksklaar is. Door de big tegen de sensor te houden komt de naald naar voren en injecteert het vaccin. Mocht de big bewegen of wordt die te snel weggehaald, dan is dat de zien aan een knipperende lamp.

De gebruiker kan instellen hoe vaak de naald moet worden vervangen, bijvoorbeeld na elke tien biggen. Dat wordt bijgehouden zodat het ook achteraf controleerbaar is of dat daadwerkelijk is gebeurd.

Het apparaat is geschikt voor dosering in de spier van alle vaccins, antibiotica en ijzerpreparaten. De dosering is in te stellen van 0,5 tot 3 milliliter per dosis.



Rapide XL-V-laadfrees van Peecon.
Rapide XL-V-laadfrees van Peecon. © Frits Huiden

Op de EuroTier stal Peecon de show met zijn bijzondere Rapide XL-V-laadfrees. Deze brengt het voer over de trekkercabine heen in de voermengwagen. De 2,2 meter brede frees met twee 40 centimeter brede loopbanden steunt op de voorladersteun en de achterbrug van de trekker. De maximale uitkuilhoogte is 5,5 meter en het geheel blijft onder de 3,75 meter in transportstand. De 26 kuubs mengwagen met de laadfrees kost zo’n 120.000 tot 140.000 euro.



Zelfrijdende shovel Loadix van Manurob.
Zelfrijdende shovel Loadix van Manurob. © Frits Huiden

De autonome Loadix was al eens te zien op de Sima in Parijs, maar is nu praktijkrijp. Op een boerderij in Frankrijk laadt hij dagelijks een Jeantil-voerrobot met verschillende losse componenten en in Duitsland wordt hij ingezet op een biogasbedrijf. De zelfrijdende shovel zal 359.000 euro gaan kosten en kan, na het eenmaal voordoen met een joystick, alle losse bulkmaterialen op een erf verladen.



TM280S-knikverreiker van JCB.
TM280S-knikverreiker van JCB. © Frits Huiden

JCB heeft met de TM280S een extra knikverreiker aan zijn gamma toegevoegd. De TM280 heeft een 130 pk JCB-viercilinder motor en een laadhoogte van 5,05 meter. De kniklader weegt 7.440 kilo.



Automatische stroverdeler van Betebe.
Automatische stroverdeler van Betebe. © Frits Huiden

De automatische stroverdeler van Betebe is uitgevoerd met een Stro Express-unit. Deze kan het touw van de grootpakpersbalen automatisch oprollen en in een krat deponeren. Zo hoeft niet meer handmatig het touw onder de balen vandaan worden getrokken. Er zijn vooraf maximaal twaalf balen stro klaar te zetten in de unit.



Magneet van Siloking Mayer.
Magneet van Siloking Mayer. © Frits Huiden

Siloking Mayer toont een magneet die eenvoudig is te wisselen in een behuizing op de onderste spoed van een vijzel. Daardoor hoeft de ondernemer niet meer in de mengkuip te klimmen en het zwerfijzer eraf te trekken.



Follow Me-systeem van Weidemann.
Follow Me-systeem van Weidemann. © Frits Huiden

Met het Follow Me-systeem van Weidemann kan de shovel een zender volgen die een veehouder in zijn zak heeft en voor de shovel uitloopt. Zo zijn veel klussen te vergemakkelijken, zoals stenen rapen. De chauffeur hoeft niet meer steeds op en af te stappen. Het 7.000 euro kostende systeem is op nieuwe shovels te bouwen en bevat ultrasoonsensoren voor de veiligheid en ledindicatoren die de modus van de shovel weergeven. Alleen de rij- en stuurfuntie werken op afstand, niet de laadarmfunctie. De shovel blijft tijdens het rijden altijd tot 2,5 meter van de persoon met zender, die de knop daarvoor constant ingedrukt moet houden.



Laadframe van Trioliet.
Laadframe van Trioliet. © Frits Huiden

Trioliet heeft een nieuw laadframe gemaakt die is te krijgen voor de grotere zelfladende voermengwagens met twee vijzels. Deze Triomix 2 New Edition is beschikbaar met inhouden van 14, 18 en 22 kuub en optioneel op een tandemonderstel.



Roterende segmentbezem van Westermann.
Roterende segmentbezem van Westermann. © Frits Huiden

De Duitse fabrikant Westermann ontwikkelde een brede versie van zijn roterende bezem die te koppelen is aan zijn kleine zelfrijders. De segmentbezem bestaat uit een rondgaande ketting met daaraan de bezemdelen van 1,80 meter breed.



Ranger Nitro-voeraanschuifrobot van Rovibec.
Ranger Nitro-voeraanschuifrobot van Rovibec. © Frits Huiden

Het Canadese Rovibec heeft zijn Ranger Nitro-voeraanschuifrobot een update gegeven. De robot is voortaan zwaarder uitgevoerd en kan nu 150 kilo voer per meter verschuiven. Daarbij is de rijsnelheid verhoogd naar 2 kilometer per uur. De Ranger Nitro is te bedienen via een app.



Flex Air Stall van Cow-Welfare.
Flex Air Stall van Cow-Welfare. © Frits Huiden

De Flex Air Stall van Cow-Welfare is een buisventilatiesysteem dat is aangesloten op de flexibele boxafscheidingen. De lucht wordt door de bovenste afscheidingspijp geblazen, waarin onder een hoek van 45 graden tien openingen zijn geboord. Zo blaast frisse lucht van twee kanten op een koe die in de box ligt. De ventilatieoptie kost ongeveer 50 euro per koeplaats, bovenop de 180 tot 200 euro voor een standaard flexibele boxafscheiding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    95 %
  • Vrijdag
    10° / 7°
    90 %
  • Zaterdag
    7° / 5°
    90 %
Meer weer