Sensoren en mestverwerking vieren hoogtij op Eurotier

Melkmeters die werken via de cloud, voetbaden met sensoren, luxe en handige klauwbekapboxen en zelfs een tepelvoering die zich aanpast aan de dikte van spenen. De technieken rondom melk- en stalinrichting zijn nog lang niet uitontwikkeld, blijkt op Eurotier. Tegelijk haken ook steeds meer fabrikanten in op de actuele, vooral Nederlandse sores door in te zetten op mestverwerkingstechnieken en emissiereductie.

Sensoren+en+mestverwerking+vieren+hoogtij+op+Eurotier
© Frits Huiden

De Eurotier in het Duitse Hannover had veel te bieden op het gebied van stalinrichting, mestverwerking en voedertechniek. Bij het voeren staan elektrificatie en robotisering centraal. Daarnaast stappen steeds meer bedrijven in de mestverwerking, zoals melkmachinefabrikant GEA die hiermee een full-liner wordt, net als Lely en Fullwood JOZ. Op de Eurotier toonde de fabrikant zijn plasmatechnologie, in samenwerking met het bedrijf N2 Applied.

Op het gebied van melktechniek waren enkele grote partijen afwezig, waaronder Delaval. Maar ook Boumatic dat SAC overnam en Fullwood dat dit jaar is overgenomen door JOZ. Lely was er wel, maar bleef bescheiden.


Geleidelijk droogzetten

Extra focus kwam daardoor te liggen op partijen die wel uitpakten. Zo ontwikkelde GEA samen met de Universiteit van Bonn de AutoDry-software om hoogproductieve dieren zowel in robots als conventionele melkstallen geleidelijker droog te zetten.

Als onderdeel van het GEA Heardmanagementsysteem begint AutoDry tien dagen voor het droogzetten met het verminderen van de melkafname. Melkstellen worden dus automatisch telkens een beetje eerder afgenomen op een vooraf ingestelde melkgift en de uier wordt niet helemaal leeg gemolken.


Minder antibiotica

Een gepatenteerd algoritme bepaalt vervolgens tot welke gift het melkstel de dagen erna mag onderhangen. De melkgift moet op natuurlijke wijze worden afgebouwd en uiteindelijk moet ook het antibioticagebruik verminderen.

Het Nederlandse technologiebedrijf Nedap kwam met SmartFlow-draadloze Icar-melkmeters die werken via de cloud. De melkmeters belemmeren de melkstroom en het vacuüm daarbij niet.


© Frits Huiden

Veel aandacht was er voor stalinrichting en klauwbekappen, waarin veel merken en typen waren te vinden. Opvallend is de complete klauwbekapbox van het Oostenrijkse Speed-Fix. Het volledige frame met elektromotoren voor buikriem en achter- en voorpootlieren is vrij te plaatsen op een voerhek in bijvoorbeeld de separatiestal. Buiten gebruik klapt de box volledig omhoog op het voerhek, zodat deze geen ruimte inneemt.

In de wereld van boxafscheidingen zijn al veel alternatieven met verschillende vormen en materialen geïntroduceerd.


© Frits Huiden

Het Nederlandse Cowhouse international viel dit jaar op met zijn Dreamstall. De ligboxen kennen geen schoftboom en verticale afscheiding, maar twee gele ballen waartussen 40 centimeter ruimte is voor de koe om te staan met de kop omhoog. Horizontale groene frames geleiden de koe om recht naast elkaar te gaan liggen. Liggend is er geen afscheiding meer die de koe aanraakt of belemmert.© Frits Huiden

Tepelvoering voor dikke en dunne spenen

Zelfs tepelvoeringen zijn nog niet uitontwikkeld, bewijst de Stimulator Stressless-tepelvoering van Siliconform. Het Duitse bedrijf produceert al decennia siliconen tepelvoeringen voor diverse grote melkmachinefabrikanten in alle huiskleuren.

De gele tepelvoeringen die onder eigen naam worden verkocht zijn nu te krijgen met een aansluitopening die past op verschillende speenmaten. De tepelvoeringkop kreeg een golvend profiel. Daardoor blijft de opening klein bij dunne spenen en wordt deze groter bij dikke spenen.

Minimale diameter is 21 millimeter en maximaal komt daar ruim 1 centimeter bij. Bij kleine spenen blijft er voldoende vacuüm onder de spenen dat het melkstel blijft hangen. En dikkere spenen worden niet onnodig belast door afknellende tepelvoeringen. Een tepelvoering kost afhankelijk van markt rond de 16 euro, in plaats van de 12 euro voor een standaard siliconen tepelvoering. Siliconform won er een gouden medaille mee van de beursorganisatie.© Frits Huiden

Automatisch voetenbad vullen en legen

De Rooij Staltechniek uit het Noord-Brabantse Waalwijk toonde zijn Careway Matic-voetenbad. Bijzonder hieraan is dat het roestvaststalen voetenbad hydraulisch omhoogklapt, zichzelf leegkiept, reinigt en vervolgens weer vult met nieuwe ontsmettingsvloeistof.

De Careway Matic heeft een sensor in het frame die het aantal koeien telt dat passeert en door het voetenbad stapt. Na een zelf in te stellen aantal koeien, sluit het hek en kiept de bak automatisch omhoog. De vervuilde ontsmettingsvloeistof lost tijdens het kiepen in de mestkelder. Nozzles spuiten de rechtopstaande bak tegelijk schoon, waarna de bak weer zakt en automatisch wordt gevuld met water en ontsmettingsvloeistof. Dat gaat in de juiste verhouding vanuit jerrycans met twee elektrische pompen.

Wanneer het voetenbad niet wordt gebruikt, staat deze loodrecht omhoog. De bak vervuilt niet en belemmert het koeverkeer ook niet. De standalone unit is volledig in rvs uitgevoerd, kost afhankelijk van uitvoering rond de 10.000 euro en is als vaste opstelling te plaatsen.© Frits Huiden

GEA stapt in mestverwerking met Noren

GEA lanceert samen met het Noorse bedrijf N2 Applied een mestverwerkingssysteem dat 99 procent van de methaanuitstoot moet beperken. Via plasmatechnologie wordt de mest verrijkt met stikstof die wordt gevangen uit de inkomende lucht. Tegelijk wordt de zuurgraad verlaagd zonder chemicaliën, zodat 95 procent van de ammoniakuitstoot en 99 procent van de methaanuitstoot zou worden verminderd. Bijkomend voordeel is volgens GEA dat ook de geur van mest volledig wordt geëlimineerd.

Het gehele systeem is ingebouwd in een container van zo’n 6 meter lang die op afstand is te controleren. De unit heeft als enige verbruiker een 50 kilowatt elektromotor en dus aangevoerde lucht. In de getoonde opstelling is de unit geschikt voor maximaal 150 koeien.

Ook is het systeem eenvoudig in te bouwen in de bestaande structuren van een melkveebedrijf. Deze techniek van N2 Applied wordt uitsluitend via de GEA-distributiekanalen verkocht en heeft een richtprijs van zo’n 200.000 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer