Aardappelen nu drogen of al inkoelen?

De aardappeloogst van 2024 ligt grotendeels achter de planken. Aardappelen die nu nog niet zijn gerooid, betreffen vaak de natste percelen of het zijn aardappelen bestemd voor aflandlevering en directe verwerking. Ondanks de redelijke droge periode, laat de tijd van het jaar het niet meer toe echt drogend te zijn. Wel zijn de huidige weersomstandigheden ideaal voor een goede ventilatie, meldt de Belgische onderzoeksinstelling Viaverda.

Aardappelen+nu+drogen+of+al+inkoelen%3F
© Job Hiddink

Veel aardappelen liggen al een maand in de bewaring. Wie over de partij loopt, moet goed letten op beschadigde en rotte knollen. Volgens Viaverda moeten telers daarbij vooral kijken naar de wondheling, het opdrogen van het snijvlak en de mate van indroging van de aardappelen. Als de knollen hun vocht verliezen en de knollen ernaast nat maken, is er sprake van een bewaarrisico, waarschuwt de onderzoeksinstelling.

Viaverda benadrukt dat doorgaan met drogen in veel bewaarcellen nog altijd nodig is. Dit geldt zeker voor partijen met veel tarra of rot, bij rottende moederknollen en bij een slechte wondheling. Drogende lucht is meestal kouder dan de aardappelen. Het gevaar zit hem nu in een verdere daling van de producttemperatuur waarna drogen niet meer mogelijk wordt.

'Aardappeltelers die te maken hebben met probleempartijen en verder moeten drogen, kunnen de knollen beter op 12 tot 15 graden Celsius houden', adviseert Viaverda. 'Daarvoor kun je een warmteluchtkanon inzetten om de ruimte en aardappelen op deze temperatuur te houden, waardoor er 's nachts met koudere buitenlucht verder kan worden gedroogd. Stel het kanon 1 tot 2 graden boven de huidige aardappeltemperatuur in.'


Droge en gezonde partijen inkoelen

Volgens Viaverda kunnen telers die partijen droog en gezond hebben liggen, beginnen met inkoelen. Wel is het advies om dit traag te doen: 1 graden per week. Door een trage inkoeling blijft niet alleen een goede bakkleur behouden, het voorkomt ook temperatuurverschillen in de partij. Daarnaast kun je langer werken met buitenlucht.


Tot slot geeft de Belgische onderzoeksinstelling akkerbouwers mee hun partijen frequent goed te controleren. 'Leg stro op de natte plekken als er niet kan worden geventileerd of zorg voor voldoende natuurlijke trek boven de aardappelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    6° / 1°
    60 %
  • Zondag
    9° / 4°
    30 %
  • Maandag
    11° / 8°
    5 %
Meer weer