Wiersma moet huiswerk over stikstofaanpak overdoen

De nieuwe stikstofaanpak van landbouwminister Femke Wiersma laat nog wat langer op zich wachten. Het kabinet heeft maandag in de ministerraad besloten dat een Kamerbrief met daarin de voorstellen 'nog niet klaar is voor verzending'.

Wiersma+moet+huiswerk+over+stikstofaanpak+overdoen
© Dirk Hol

Dat heeft Wiersma na afloop van de ministerraad bekendgemaakt. De bewindsvrouw wilde niet zeggen waarom de raad nog niet akkoord is gegaan, maar zei er niet zwaar aan te tillen. 'Volgens mij is het onderdeel van mijn werk om met voorstellen te komen, het erover te hebben en waar nodig dat nog eens te hernemen en er een aanvulling op te doen.'

De minister benadrukte dat het hoofdlijnenakkoord tussen de coalitiepartijen en het regeerprogramma al duidelijk maken welke kant het kabinet op wil. De brief die maandag op de agenda van de ministerraad stond zou daar 'een stukje invulling' aan geven, zei ze tegen het ANP. Vorige week lekte al een deel van de inhoud uit. Zo zou er 2,2 miljard euro naar een innovatieve oplossing voor stikstofreductie gaan.


Behulpzaam in rechtszaal

Deze week begint een rechtszaak die Greenpeace heeft aangespannen omdat de overheid te weinig zou doen om de natuur te beschermen. Wiersma erkent dat het 'ongetwijfeld' behulpzaam was geweest in de rechtszaal als de landsadvocaat al meer in detail had kunnen aangeven wat het kabinet van plan is.

Verder werd maandag bekend dat de provincies ruim 1,3 miljard euro van het Rijk krijgen voor natuurherstel. De ministerraad heeft daar goedkeuring aan gegeven. Dat geld is voor de tweede fase van het in 2020 opgezette Programma Natuur, bedoeld om natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof te herstellen en versterken. De rijksoverheid trekt tussen 2021 en 2030 in totaal 2,8 miljard euro uit voor dit programma.


De provincies voerden de afgelopen jaren vooral binnen de natuurgebieden zelf maatregelen uit. In de tweede fase van het programma vinden de investeringen ook plaats rond die gebieden. Nederland heeft ruim 160 Natura 2000-gebieden, die deel uitmaken van een Europees netwerk van beschermde natuur. In de meeste van deze gebieden wordt de biodiversiteit bedreigd door stikstofuitstoot. Door in en om deze gebieden via maatwerk acties te ondernemen moet de natuur worden hersteld.

'Ik ben ontzettend blij dat we deze samenwerking kunnen voortzetten, de natuur heeft dit bij uitstek nodig', laat staatssecretaris Jean Rummenie weten. De BBB-politicus zegt 'vol vertrouwen' verder te werken aan 'een samenleving waarin natuur, boer en burger met elkaar in evenwicht zijn'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    6° / 1°
    60 %
  • Zondag
    9° / 4°
    30 %
  • Maandag
    11° / 8°
    5 %
Meer weer