Canada start groot onderzoek naar methaanuitstoot bij vleesvee

De universiteit van Alberta in Canada start een vijfjarig onderzoek naar het verminderen van de methaanuitstoot bij vleesvee. Daarbij wordt vooral gekeken naar de genetische component; het ene rund produceert op hetzelfde rantsoen minder methaan dan het andere. Voor melkvee is er sinds april 2023 in Canada een dergelijke fokwaarde.

Canada+start+groot+onderzoek+naar+methaanuitstoot+bij+vleesvee
© Pixabay

Dieren die volgens de fokwaarde minder methaan produceren zouden bij ook goede overige kenmerken kunnen worden ingezet voor de fokkerij. Dit is het eerste onderzoeksproject waarbij de methaanuitstoot door vleesvee op een dusdanig grote schaal wordt gemeten.

De onderzoekers meten de methaanuitstoot bij meer dan 2.300 vleesrunderen in het veld, waaronder de dieren van de Roy Berg Kinsella Research Ranch. Daarbij wordt de ingeademde en uitgestoten methaan gemeten terwijl ze brokjes krijgen. Dit is een soort GreenFeed-systeem dat eerder bij de Canadese melkkoeien is ingezet en ook in Nederland wordt toegepast.

Dit is nog wel een uitdaging, weet projectleider John Basarab. Hij is universitair hoofddocent veegenetica aan de faculteit Landbouw-, Levens- en Milieuwetenschappen van de Canadese universiteit. 'Het duurt minstens dertig dagen om een goede weergave te krijgen van de methaanuitstoot van slechts één dier, dus het meten van duizenden vleesrunderen zou veel tijd kosten.'


De onderzoekers werken daarom samen met hun Europese collega's die experimenteren met nabij-infraroodspectroscopie (Nirs). Dit laboratoriuminstrument kan de mest van de dieren analyseren. Het is de eerste keer dat dit instrument op grote schaal op mest bij vleesvee wordt toegepast om de moleculaire fokwaarden voor methaanemissies te ontwikkelen, merkt Basarab op. Bij melkvee wordt dit veelvuldig op melk toegepast.

Basarab hoopt met de Nirs-methode een snelle, accurate en goedkope meting van methaanemissie te krijgen. 'Op deze manier hebben we mogelijk binnen een paar dagen een waarde voor die emissies.' Hij verwacht dat de metingen en analyses van de voedingsexperimenten zorgen voor grote hoeveelheden gegevens om nauwkeurige fokwaarden te berekenen. 'Het moet veehouders in staat stellen vleesvee te kiezen dat lagere methaanemissiesnelheden heeft door overerving.'


Koolstofcompensatie

Tegelijkertijd moet het project leiden tot een koolstofcompensatieprotocol. Met dit protocol kunnen rundvleesproducenten de door andere bedrijven uitgestoten koolstof tegen financiële vergoeding compenseren. Daarmee zou de genetische selectie op methaanuitstoot rendement kunnen opleveren, verwacht de onderzoeker.

'Het wegnemen van dat soort bestaande barrières kan de Canadese rundvleesindustrie helpen veerkrachtig te blijven en daarmee de impact op het milieu te verminderen', besluit Basarab.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    6° / 1°
    60 %
  • Zondag
    9° / 4°
    30 %
  • Maandag
    11° / 8°
    5 %
Meer weer