NFO vreest inperking of verbod captan binnen enkele jaren

Een sterke inperking van of verbod op het gebruik van captan is binnen enkele jaren een feit. Dat vreest de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

NFO+vreest+inperking+of+verbod+captan+binnen+enkele+jaren
© Twan Wiermans

De fruittelersorganisatie blijft zich volop inzetten voor het behoud van de werkzame stof captan, omdat deze belangrijk is voor de bestrijding van vooral schurft en enkele bewaarziekten. De NFO beseft wel dat het gebruik van dit middel aan een zijden draadje hangt.

De Europese Commissie besloot deze zomer dat het gebruik van captan nog vijftien jaar mag worden gebruikt. Voor toepassing in de open teelt, zoals de fruitteelt, zijn wel strikte voorwaarden gesteld. Zo mag het middel niet worden gebruikt tijdens de bloei. Daarnaast moeten er driftreducerende maatregelen worden getroffen bij het spuiten en moet de dosering minimaal worden gehalveerd.

Voor 2025 verwacht NFO geen wijziging in de beschikbaarheid van captan als bestrijdingsmiddel. In hoeverre de werkzame stof in de jaren daarna kan worden gebruikt is volgens de telersorganisatie nog niet in te schatten.

NFO spant zich ervoor in om het middel te behouden, maar milieuorganisaties proberen zo snel mogelijk een verbod te krijgen. Zo heeft Pesticide Action Network (PAN) Netherlands in augustus bij het Ctgb een intrekkingsverzoek ingediend om het gebruik van captan in open teelten te verbieden.


Besluit binnen één of twee jaar

De fruittelersorganisatie verwacht dat het Ctgb binnen één of twee jaar een besluit neemt over de toepassingen in Nederland. 'Dit kan een verbod of zeer sterke inperking zijn', aldus de NFO. Nederland is op dit moment nog een van de lidstaten met de ruimste gebruiksmogelijkheden en heeft nog de minste voorwaarden gesteld aan de toepassing.

Wat de wijzigingen in de toepassing ook zullen zijn, Nederlandse telers moeten rekening houden met grote veranderingen. Daarom is het volgens NFO noodzakelijk dat wordt geïnvesteerd in nieuwe bestrijdingsmethoden. Daarbij moet prioriteit worden gegeven aan vruchtboomkanker, schurft, zwartvruchtrot en vruchtrot.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    10° / 6°
    50 %
  • Dinsdag
    14° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    19° / 10°
    20 %
Meer weer