Stijgende vraag naar vlees in Afrika biedt kansen

De Afrikaanse varkenshouderij kan op verschillende fronten wel een impuls gebruiken. De vraag naar varkensvlees blijft stijgen, maar de productie is verre van efficiënt. Kansen zijn er volop, mits beperkende factoren worden opgeheven. Dat concludeert de Nigeriaanse dierenarts en adviseur Olasupo Ayobami in een webinar over de toekomst van de varkenshouderij in Afrika.

Stijgende+vraag+naar+vlees+in+Afrika+biedt+kansen
© Fotografie Twan Wiermans

Op het continent concentreert de varkenshouderij zich in Nigeria, met 9,5 miljoen varkens. Daarna volgen Malawi (8 miljoen varkens), Angola (3,5 miljoen varkens), Oeganda (2,6 miljoen varkens) en Mozambique (2,3 miljoen varkens). 'Dit zijn schattingen van het aantal zeugen, biggen en vleesvarkens. Officiële cijfers zijn niet voorhanden', licht Ayobami toe.

De varkensvleesproductie moet blijven stijgen om te voldoen aan de toenemende vraag naar varkensvlees in veel Afrikaanse landen, vertelt de dierenarts. 'De welvaart neemt toe, de bevolking groeit en inwoners concentreren zich steeds meer in steden. Bovendien is er meer waardering voor varkensvlees als kwalitatief goede eiwitbron.'

Een studie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) wijst uit dat de Afrikaanse varkenspopulatie tussen 2001 en 2021 is gestegen van 21 miljoen naar 43 miljoen varkens. En die trend zet zich volgens Ayobami voort.


Uitdagingen genoeg

Toch zijn er ook beren op de weg, schetst de dierenarts. 'De gebruikte genetica is niet hoogproductief. Dierziekten als Afrikaanse varkenspest en PRRS zijn niet onder controle. De biosecurity is over het algemeen slecht. Controles op de kwaliteit en voedselveiligheid laten te wensen over en regulering van de markt ontbreekt.

Daarbij komt nog de inadequate infrastructuur, zoals gebrek aan productiefaciliteiten met koel- en vriesopslagen, beperkte toegang tot voer en water van hoge kwaliteit en inefficiënte slachterijen.


Afrikaanse varkenspest

Over het onder controle krijgen van Afrikaanse varkenspest (AVP) is Ayobami ook niet al te optimistisch. 'Er zijn in Afrika veel houderijsystemen met vrijlopende varkens die bijgevoerd worden met voedselresten en waarbij de hygiëne te wensen overlaat', licht hij toe.

Ook een door de overheid opgezet systeem om varkens van duizenden boeren in een cluster bijeen te houden voor een efficiëntere AVP-aanpak bleek geen succes. 'Als varkens ziek zijn, worden ze snel geslacht of verkocht', legt Ayobami uit. 'Programma's om het land vrij te houden van Afrikaanse varkenspest zijn er niet en er wordt niet over gecommuniceerd.'

Het op een hoger niveau krijgen van de varkenshouderij is volgens Ayobami even uitdagend als noodzakelijk. 'De belangrijkste trigger voor het ontwikkelen van een professionele varkenshouderij in Afrika is de toenemende behoefte aan varkensvlees. We moeten alle zeilen bijzetten om jong talent de sector in te krijgen. Naast kennis en geld van buitenlandse bedrijven voor de broodnodige productieboost.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
  • Woensdag
    15° / 10°
    80 %
Meer weer