'Elk jaar weer strijden tegen de elementen'

In Nederland is het weer nat. In navolging van het vorige jaar zou je verwachten dat moeder natuur zichzelf wel herstelt en de boeren de kans geeft enigszins normaal te kunnen starten. Toch lijkt het opnieuw weer een strijd tegen de elementen te worden.

%27Elk+jaar+weer+strijden+tegen+de+elementen%27
© Chris Yauck

Vorig jaar dacht ik nog, geef mij hier in Canada maar wat van die neerslag. We mochten het doen met 35 millimeter regen over het hele jaar en hebben dus flink moeten beregen. Kortom: een goed jaar, zeker voor onze elektriciteitleverancier.

Met dalende graanprijzen en oplopende vaste kosten denk ik nog wel eens: misschien had ik beter cactussen kunnen kweken. Die gedijen nu eenmaal goed in dat soort schrale omstandigheden.

'Het is altied wat', zou een Groningse boer wellicht zeggen. In dit vak hebben we veel met het weer te maken. We blijven steevast de weersvoorspellingen volgen, ondanks het feit dat we weten dat er meer dan de helft van de tijd niets van klopt.

In het ergste geval komt de 'witte combine' kort voor de oogst nog langs

Hans Wesseling, akkerbouwer in Vauxhall, Canada

Vrienden van ons die in de stad wonen, zeggen dan ook vaak: 'Wij snappen niet dat jullie daartegen kunnen. Jullie pompen zoveel geld in de grond en moeten maar afwachten wat dat stomme weer vervolgens gaat doen.'

In het ergste geval komt de 'witte combine' nog even langs om een week voor de oogst de boel af te laten hagelen en eindigen we met een lege zak knikkers. Tja, daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Dat met die hagel hebben we zelf ook een keer meegemaakt. Ik denk dat je daar als boer ook in opgegroeid moet zijn.

Vooral positief blijven denken, je best doen om het maximale rendement eruit te halen en niet te veel aan eventuele catastrofes denken die roet in het eten gaan gooien. Wordt het dit jaar niets, dan proberen we het volgend jaar weer opnieuw, zeggen we dan.


Makkelijker geld verdienen

Stressbestendig? Ja, dat moet je soms zeker zijn in ons vak. Begin er anders maar gewoon niet aan. Er zijn genoeg andere baantjes waar makkelijker geld mee valt te verdienen.

Natuurlijk kunnen we niet jaar na jaar weersextremen blijven opvangen. De reserves raken toch een keer op. En mocht het zover komen, dan mogen we afwachten in hoeverre de overheid nog boervriendelijk is.

Op dit moment denk ik daar liever nog maar niet aan. Dit jaar zijn we hier ook al wat natter begonnen. Alles beter dan stuivende kavels, zeg ik nu. Maar goed, de oogst is nog ver verwijderd. Ofwel: 'Welcome to farming!'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer