Pilot van start om alle elf PAS-melders op Texel te legaliseren

Op Texel zijn elf PAS-melders en zij moeten allemaal binnen een jaar zijn gelegaliseerd. Dat willen de provincie Noord-Holland en lokale LTO-afdeling. Om dat voor elkaar te krijgen, wordt via een pilot ruimte gezocht bij bedrijven die de afgelopen jaren zijn gestopt of waarbij nog ruimte is op de vergunning. Van minder dieren is geen sprake.

'We hebben op Texel betrekkelijk weinig vee in relatie tot akkerbouw en zitten daarom ook met een 'organischestofprobleem'. Minder vee is dus niet aan de orde', stelt voorzitter Dirk de Lugt van de LTO-afdeling op Texel. 'We kijken naar extern salderen, innovaties en managementmaatregelen.'

De pilot is een initiatief van Noord-Holland en het ministerie van LNV. Ze willen Texel als voorbeeld nemen voor de rest van de provincie. Naar verwachting is op Texel voldoende latente ruimte, zegt De Lugt. 'Er worden gesprekken gevoerd met alle boeren en die zijn vertrouwelijk. Maar de provincie heeft al wel aangegeven dat je met extern salderen een heel eind moet komen.'


Afroming is grootste uitdaging

De afroming van 40 procent is de grootste uitdaging. 'Dat is best een opgave', vindt De Lugt. Het landelijke afromingspercentage ligt op 30 procent. Noord-Holland doet daar nog 10 procent bovenop. 'Dat vinden we lastig. Maar desalniettemin denken we toch dat het lukt om alle elf PAS-melders weer vergund te krijgen.'

De PAS-melders wilden zelf niet in beeld vanwege de gevoelige situatie. De Lugt weet dat veehouders die nog latente ruimte beschikbaar hebben of zijn gestopt, graag meedoen. 'Zowel actieve als gestopte melkveehouders geven aan dat ze de bedrijven willen helpen die door willen gaan. Je kunt natuurlijk voor de uiterste marktprijs gaan, maar de boeren hier zeggen dat ze het belangrijk vinden de agrarische structuur op Texel gezond te houden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer