Landbouwminister Wiersma legt eed af in het Fries

Het kabinet-Schoof is beëdigd door koning Willem-Alexander. In de Oranjezaal in paleis Huis ten Bosch nam de koning de belofte eerst af bij premier Dick Schoof en vervolgens de eed of belofte bij de vijftien ministers en dertien staatssecretarissen. BBB-minister Femke Wiersma van LVVN legde de belofte in het Fries af, net als NSC-staatssecretaris Folkert Idsinga van Fiscaliteit en Douane.

Landbouwminister+Wiersma+legt+eed+af+in+het+Fries
© Dirk Hol

Dick Schoof is partijloos. PVV levert vijf ministers en vier staatssecretarissen, VVD en NSC ieder vier ministers en drie staatssecretarissen. BBB heeft twee ministers en drie staatssecretarissen in het nieuwe kabinet.

Zes ministers kozen voor de eed, waarbij ze ‘zo waarlijk helpe mij God almachtig’ antwoordden en zich beriepen op hun geloof. Hiervoor kozen Eddy van Hijum (NSC), Mona Keijzer (BBB), Caspar Veldkamp (NSC), Dirk Beljaarts (PVV), Marjolein Faber (PVV) en Eppo Bruins, die namens NSC in het kabinet zit.

Aan het einde van de ceremonie feliciteerde Willem-Alexander de nieuwe bewindslieden van harte en wenste hen 'heel veel wijsheid toe in uw veeleisende ambt'. Na de installatie volgde de traditionele foto van de ministers op het bordes van het paleis.


Eervol ontslag

Later vandaag volgen de overdrachten van de ministeries aan de nieuwe bewindslieden en komt de nieuwe ministersploeg bijeen op het Binnenhof voor de eerste ministerraad. De koning heeft de bewindslieden van het kabinet-Rutte IV, van VVD, D66, CDA en ChristenUnie, op de meest eervolle wijze ontslag verleend.

Woensdag en donderdag debatteert Schoof met de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. Ook LVVN-minister Wiersma krijgt woensdag haar vuurdoop. Vanaf 17.30 uur staat er een commissiedebat gepland over het mestbeleid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer