Mestproblematiek staat boven aan het lijstje van Wiersma

De mestproblematiek is het eerste dossier dat beoogd landbouwminister Femke Wiersma (BBB) na haar officiële installatie op 2 juli ter hand neemt. Dat heeft ze gezegd tijdens de haar hoorzitting in de Tweede Kamer. Ze benadrukte ook dat ze haar best gaat doen om een generieke korting op bijvoorbeeld dier- of productierechten te voorkomen.

Mestproblematiek+staat+boven+aan+het+lijstje+van+Wiersma
© Dirk Hol

BBB pleit er nog steeds voor om in Brussel opnieuw een derogatie te vragen. Beoogd staatssecretaris Jean Rummenie (BBB) ziet mogelijkheden bij een nieuwe nog te vormen Europees Parlement. Ook in andere landen staat het getal van maximaal 170 kg stikstof via mest toe te dienen ter discussie, stelt hij. 'We staan op dit onderwerp misschien helemaal niet zo alleen als we in Nederland denken.' Hij wil ook veel energie stoppen in het verbeteren van de contacten. Op de vraag 'wat als dit niet lukt', willen beide BBB'ers niet vooruit lopen.

Zowel Wiersma als Rummenie geven tijdens de hoorzitting een kleine voorbode van het beleid dat ze willen gaan voeren. Zo pleiten zij voor een ander stikstofbeleid. 'Ik denk dat natuur en stikstof te veel aan elkaar gelinkt zijn', zegt Wiersma. 'Ik hoop dat we die discussie breder kunnen trekken. Er zijn meer drukfactoren die een rol spelen, zoals het waterbeheer.'


Rekenkundige ondergrens

Een ander punt waar Wiersma zich zo snel mogelijk voor wil inzetten is de 'rekenkundige ondergrens' voor stikstofneerslag. Zij wil dat kleine uitstoters daardoor door kunnen met hun werkzaamheden. Dit zou een oplossing kunnen betekenen voor de PAS-melders.

Enkele Kamerleden vroegen Wiersma of zij uit de voeten kan met het afgeslankte stikstoffonds. Van de 20 miljard euro die vanuit het zogeheten transitiefonds tot en met 2035 beschikbaar was, is na de coalitieonderhandelingen nog 5 miljard euro over. Dit betekent volgens de beoogde minister dat er 'scherpe keuzes gemaakt moeten worden'.


Volgens Wiersma gaf het transitiefonds ook een 'schijnzekerheid' op lange termijn, aangezien de val van een kabinet betekent dat een nieuw kabinet alsnog iets anders kan doen met het geld.


Innovatie

Wiersma denkt dat de 5 miljard euro voor de komende jaren voldoende is. Als komende kabinetten ook een dergelijk bedrag uittrekken, komt dat rond 2035 op ongeveer hetzelfde bedrag neer als waar eerder van werd uitgegaan, rekent ze voor. De beoogd bewindsvrouw is vooral blij dat er nog genoeg geld is voor technische innovatie. Ze verzekerde dat boeren nog gebruik kunnen maken van de verschillende vrijwillige uitkoopregelingen die nu beschikbaar zijn.


De oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66 en PvdD hebben geprobeerd Wiersma en Rummenie tijdens de hoorzitting uit de tent te lokken, met kritische vragen over biologische landbouw, biggensterfte of gewasbeschermingsmiddelen. De beoogde bewindslieden laten zich niet van hun stuk brengen.

Wiersma is na afloop opgetogen. 'Ik zie een basis voor een goede samenwerking met de Kamer', zegt ze. 'Maar zoals ik al eerder heb gezegd, zullen we het niet iedereen naar de zin kunnen maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer