Benoeming Wiersma en Rummenie op 'bijzondere dag'

Update - Met een zwierige handtekening signeerden minister Femke Wiersma en staatssecretaris Jean Rummenie dinsdag de overdrachtsdocumenten op het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Daarmee accepteerden ze de portefeuilles van ministers Piet Adema (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

De nieuwe bewindslieden waren eerder op de ochtend al beëdigd door koning Willem-Alexander. Wiersma legde de belofte in het Fries af. En het Fries keerde ook terug toen Adema na de overdracht zijn gelukwensen aan haar overbracht.

'Wij zullen met veel energie en passie het werk voortzetten, voor een toekomst van Nederland, voor de boeren en vissers en voor de natuur', aldus Wiersma. 'Het is met recht een bijzondere dag. De ceremonie met de koning markeert dit feit.'

De LVVN-minister is sinds 2019 betrokken bij BBB, die uitgroeide van eenmansfractie tot regeringspartij. 'We hebben altijd gezegd dat we de verantwoordelijkheden nemen als het zover komt. Dit is het ultieme voorbeeld. We hebben het hele departement in handen. Deze dag markeert voor ons zowel het einde van een fase als het begin van een nieuwe. De heer Rummenie en ik kijken ernaar uit.'


Stikstofdoel halen

Vooruitlopend op haar eerste ministerraad dinsdagmiddag zei Wiersma dat het kabinet Schoof zich wil houden aan de stikstofwet en de doelen die daar in staan. In de wet staat onder meer dat volgend jaar 40 procent van de stikstofgevoelige natuur niet langer overbelast mag worden door stikstofneerslag.

Wiersma kan nog niet precies zeggen wat zij gaat doen om het doel volgend jaar te halen. Zij wijst erop dat er al maatregelen lopen die het vorige kabinet heeft ingezet. 'Ik wil eerst kijken wat dat oplevert aan ruimte', zegt Wiersma. 'Maar wat in de wet staat, staat in de wet.'

De minister en staatssecretaris maken woensdag hun opwachting in de Tweede Kamer tijdens de debatten over de regeringsverklaring en het mestbeleid. 'Als de Tweede Kamer het vraagt dan zijn we er, ook al is het de eerste werkdag', besluit Wiersma doelend op het mestdebat dat in tijd overlapt met het eerste debat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer