Kleiner aanbod zorgt voor flinke prijsstijging snijbloemen

Bij Royal FloraHolland steeg de omzet van snijbloemen in juni met 17,8 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat is vooral te danken aan een gemiddelde prijsstijging van 36,6 procent.

Kleiner+aanbod+zorgt+voor+flinke+prijsstijging+snijbloemen
© Kimberly Bakker

De hogere prijzen in juni lijken onder meer het gevolg van de aanvoer die 13,8 procent kleiner is dan vorig jaar in dezelfde maand. Hierbij tekent FloraHolland aan dat juni dit jaar twintig veildagen had, dat waren twee veildagen minder dan in juni 2023.

Van de belangrijkste snijbloemen steeg onder meer de omzet van rozen met 20,2 procent en van chrysanten met 32,9 procent. Bij chrysanten was de aanvoer slechts een fractie lager dan een jaar geleden. Maar de gemiddelde prijs was met 0,33 euro per steel ongeveer 33,6 procent hoger.

Minder omzet planten

De financiële omzet van kamer- en tuinplanten bij FloraHolland daalde ten opzichte van vorig jaar in juni met respectievelijk 10,2 en 25,3 procent. Voor beide productgroepen geldt dat de aanvoer dit jaar in dezelfde maand behoorlijk lager was. Bij de tuinplanten komt daar nog bij dat kopers gemiddeld 12 procent minder betaalden voor het afgenomen product.

De lagere omzet komt bij kamerplanten vooral voor rekening van hydrangea, zantedeschia en dracaena. In alle gevallen komt dit door het aanzienlijk kleinere aanbod ten opzichte van een jaar geleden. Bij tuinplanten laten vrijwel alle soorten een behoorlijk lagere omzet zien en valt onder meer de tegenvallende prijsvorming op van dianthus, mandevilla en osteospermum.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer