Groen-Links PvdA vraagt om opheldering over uitstel zuiveringsplicht

Groen-Links PvdA maken zich zorgen over de waterkwaliteit in Zuid-Holland. De partij stelde 28 juni tijdens de behandeling van de wijziging van de Zuid-Hollandse omgevingsvergunning dat in de tuinbouw er nog altijd veel bedrijven die hun zuiveringsplicht niet helemaal naleven.

Groen%2DLinks+PvdA+vraagt+om+opheldering+over+uitstel+zuiveringsplicht
© Koen van Wijk

De fractie is kritisch over het Statenvoorstel om uitstel te bieden van de zuiveringsplicht voor tuinders die op 1 januari 2021 niet aan de eisen voldeden. Aanvankelijk werd gedacht dat zuivering via ozon haalbaar zou zijn maar dit bleek een misvatting. GroenLinks PvdA wil weten hoe wordt gegarandeerd dat de nieuwe zuiveringstechniek met poederactief kool (PACAS) geen schadelijke bijproducten vormt. Waardoor opnieuw uitstel nodig zou kunnen zijn, dat moeten en kunnen we voorkomen.


Freeriders

Andere vragen gingen over de gevolgen van dit uitstel voor de waterkwaliteit en volksgezondheid. Alsmede of de KRW doelstellingen (Europese Kaderrichtlijn Water) in die omgeving nog steeds gehaald kunnen worden. Daarnaast werd de problematiek rondom tuinders die niet zijn aangesloten bij het waterzuiveringscollectief, de zogenaamde 'freeriders' aangekaart.

Voor Groen-Links PvdA in Zuid-Holland is essentieel dat de naleving van de zuiveringsplicht voor deze niet aangesloten tuinders strikt wordt gecontroleerd en gehandhaafd. Er moeten duidelijke sancties opgelegd worden bij overtredingen om ervoor te zorgen dat iedereen de verantwoordelijkheid neemt en bijdraagt aan een schoon en gezond milieu..

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer