Collectieve zuivering AWZI Nieuwe Waterweg gaat definitief door

Leden van de Waterzuiveringscoöperatie Westland U.A. hebben dinsdag unaniem gestemd voor de realisatie van de collectieve zuivering van gewasbeschermingsmiddelen bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Nieuwe Waterweg in het Zuid-Hollandse Hoek van Holland. Het gaat om de grootste collectieve zuivering van gewasbeschermingsmiddelen.

Collectieve+zuivering+AWZI+Nieuwe+Waterweg+gaat+definitief+door
© Wageningen University en Research

De komst van een zuiveringsinstallatie had veel voeten in de aarde. Al sinds 2015 is Glastuinbouw Nederland in overleg met Hoogheemraadschap van Delfland hierover. Zo maakte nieuwe normstelling voor de lozing van bromaat de toepassing van zuivering met ozon niet haalbaar, waardoor werd overgestapt op zuivering met poeder-actief-kool.

Doordat de bouw vertraging opliep, kregen glastuinders uitstel voor de verplichte waterzuivering. Dat kon omdat de Crisis- en herstelwet het collectieve zuiveringsproject ziet als een experiment.


Positief advies

De Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw heeft een positief advies uitgebracht en er is duidelijkheid over de benodigde investeringen. Die informatie was voor de leden van de waterzuiveringscoöperatie voldoende om vertrouwen te hebben in de goede afloop en voor de realisatie van de collectieve zuivering te stemmen.

Naast het afvalwater van de glastuinbouw wordt al het huishoudelijk afvalwater gezuiverd van microverontreinigingen zoals medicijnresten.

Zo'n driehonderd glastuinbouwbedrijven met een gezamenlijk glasoppervlak van ongeveer 1.000 hectare zijn aangesloten bij de waterzuiveringscoöperatie. Volgens de huidige planning is de collectieve zuivering januari 2024 in bedrijf.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer