Weinig lijn in subsidieregelingen tegen wolf

Provincies trekken vaak hun eigen plan bij het subsidiëren van wolfwerende middelen. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwe Oogst langs provincies met een subsidieregeling. De interesse varieert, net als het budget en de voorwaarden.

Weinig+lijn+in+subsidieregelingen+tegen+wolf
© Twan Wiermans

Provincie Gelderland meldde vorige week dat het aantal aanvragen voor wolfwerende maatregelen in die provincie explosief is gestegen. Van de 1,2 miljoen euro die de provincie voor dit jaar heeft gereserveerd, is al 1 miljoen euro uitgegeven.

Het ging vooral hard sinds de subsidieregeling in april werd opengesteld voor alle dierhouders in de provincie. Eerder konden alleen ondernemers in leefgebieden van de wolf geld krijgen preventie bij voor schapen en geiten. De provincie is daarmee nu de subsidiekoploper. Gelderland is ook de provincie die de meeste wolven huisvest.

Een rondje langs de provincies met subsidies voor wolfwerende middelen levert een gevarieerd beeld op. Budgetten verschillen en de groepen dierenhouders die subsidie kunnen aanvragen, zijn niet allemaal gelijk. Paarden en runderen vallen soms wel en soms niet onder de door de wolf bedreigde diersoorten.

Hier zijn geen gevestigde wolven, wel wolven die door de provincie trekken

Meja van Zelst, woordvoerder provincie Noord-Brabant

De meeste provincies hebben steun beschikbaar voor hun hele gebied, maar er zijn uitzonderingen. Provincie Noord-Brabant trekt bijvoorbeeld alleen geld uit voor boeren in aangewezen leefgebieden van de wolf. 'Hier zijn geen gevestigde wolven', zegt woordvoerder Meja van Zelst van provincie Noord-Brabant. 'Wel kennen we wolven die door de provincie heen trekken.'

In Friesland explodeerde het aantal aanvragen ook nadat de regeling werd versoepeld. Zo erg dat het budget van 200.000 euro voor dit jaar in april al op was. Daarom stelde de provincie nog eens 250.000 euro beschikbaar. Dat de subsidie voor hekken en dergelijke vooraf is aan te vragen in plaats van achteraf, maakte de regeling op slag veel aantrekkelijker. Ook zijn de categorieën dieren waarvoor geld beschikbaar is, uitgebreid.


Administratiekosten

In provincie Drenthe is dit jaar 150.000 euro aan subsidie uitgekeerd, van de 820.000 euro die is gereserveerd. Voor 2024 heeft de provincie dus nog 670.000 euro aan budget. 'Dit bedrag is niet alleen bedoeld als subsidie, maar ook voor de administratiekosten', legt woordvoerder Jeanette Bolhuis uit. 'Wij verwachten dat er voor dit jaar voldoende budget is.'

Opvallend is dat in de tussenliggende provincie, Groningen, geen beroep wordt gedaan op provinciale bijstand, al wordt weleens een schaap doodgebeten. Jaarlijks is 50.000 euro beschikbaar. De enige uitgave sinds 2022 heeft de provincie zelf gedaan met de aanschaf van tien noodrasters. Dat kost 1.000 euro per jaar.

Boeren die subsidie aanvragen in provincie Overijssel krijgen maatwerk. Daardoor is de 250.000 euro die is gereserveerd voldoende, denkt de provincie. 'Voorafgaand aan de toekenning van een aanvraag sturen wij eerst een adviseur naar de aanvrager', verklaart Gideon Burgers van de provincie.

'Die kijkt ter plekke welke aanpassingen aan de bestaande afrastering wenselijk zijn. Dit betekent dat in veel gevallen niet de gehele afrastering vervangen hoeft te worden, maar dat oplossingen worden gevonden die goedkoper zijn', vervolgt Burgers.


In provincie Utrecht is de subsidieregeling sinds 27 februari open. De aanvragen lopen volgens verwachting en woordvoerder van de provincie Jytte Reichert verwacht dat de gereserveerde 150.000 euro voor dit jaar voldoende is. Dat bedrag is gebaseerd op de bedragen in andere provincies. Ook voor de komende twee jaar is per jaar 150.000 euro beschikbaar.


Niet hard

In provincie Noord-Brabant gaat het niet hard met de provinciale subsidie, ziet Van Zelst. 'Er zijn dertien aanvragen gedaan, waarvan er zeven zijn toegekend en twee afgewezen. De vier andere zijn nog in behandeling.'

In totaal is een bedrag van net geen 22.000 euro toegekend. 'Dat zal met toekenning van de openstaande aanvragen in één keer ongeveer verdubbelen', verwacht Van Zelst. Daarmee is ruim 20 procent van de beschikbare 200.000 euro uitgegeven.

Voor provincie Zeeland is een evaluatie nog veel te vroeg. De regeling met 95.000 euro subsidiegeld staat nog maar twee weken open. 'Over een maand of twee kunnen we zeggen of er veel of weinig gebruik van wordt gemaakt', aldus woordvoerder Dick-Gert Smid.

Wat er gebeurt met eventueel overgebleven subsidie verschilt per provincie. Een restant gaat in de provincies Friesland en Overijssel aan het einde van het jaar in de algemene pot voor 2025. In Utrecht en Noord-Brabant gaat overgebleven geld naar het volgende jaar als basis voor het subsidiebudget.

In provincie Drenthe staat het budget voor de komende jaren nog niet vast, zegt de woordvoerder: 'We blijven wel inzetten op subsidies voor wolfwerende rasters. Dat staat in het coalitieakkoord.'

Provincie Groningen geeft het geld gewoon anders uit. 'De 49.000 euro die we jaarlijks overhouden, gebruiken we voor urgentere soortenkwesties', zegt woordvoerder Jan van der Meide.


Ministerie ziet Vlaanderen als voorbeeld voor bescherming

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat met de provincies praten over het verder ondersteunen van dierhouders bij de bescherming van hun vee tegen wolvenaanvallen. De provincies spelen hierin een belangrijke rol, stelt het ministerie.LNV spiegelt zich aan de Vlaamse situatie, waar het aantal dieren dat door wolven wordt doodgebeten al twee jaar daalt. Het laat volgens het landbouwministerie zien dat het laagdrempelig aanbieden en stimuleren van het gebruik van wolfwerende rasters nodig is voor een betere bescherming van gehouden dieren. Landelijk wil de overheid wel meer lijn brengen in het wolvenbeleid.Het ministerie wil met de provincies een nationale langetermijnvisie ontwikkelen over samenleven met wolven. Uitgangspunt is een inrichting van de ruimte waarbij er zowel voldoende natuurlijke ruimte is voor de wolf als een veilige plek voor gehouden dieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer