Duingebieden West-Nederland geschikt voor wolven

Duingebieden in de West-Nederlandse kustprovincies zijn geschikt voor de vestiging van wolven. Dat stelt Wageningen University & Research (WUR) in een studie naar habitatgeschiktheid voor wolven.

Duingebieden+West%2DNederland+geschikt+voor+wolven
© Pixabay

In het duingebied zijn voldoende bomen en met de aanwezigheid van damherten en reeën ook genoeg prooidieren voor wolven, concludeert WUR. Momenteel zijn er in de Noord- en Zuid-Hollandse duingebieden nog geen roedel en solitaire wolven gevestigd.

Volgens de WUR-onderzoekers zijn de duingebieden eigenlijk te klein als territorium voor een complete roedel wolven. Daar is een gebied van minimaal 200 vierkante kilometer voor nodig, terwijl er in de duinen een gebied van 80 aaneengesloten vierkante kilometers is. De aanwezigheid van veel mensen in het gebied is volgens de wetenschappers een van de factoren die de vestiging van een roedel in het duingebied onwaarschijnlijk maakt.


Noordoosten meest geschikt

Het noordoosten van het land is volgens het onderzoek van WUR het meest geschikt voor de vestiging van wolven. In veel van die gebieden zijn de laatste jaren ook al roedels neergestreken. Denk aan de Veluwe, het Drents-Friese woud en Drenthe. Andere gebieden – waar nu nog geen roedel is gevestigd – die als geschikt leefgebied voor de wolf worden bevonden, zijn Zuidoost-Flevoland en delen van Noord-Brabant.

Overigens is in de WUR-studie gebruikgemaakt van Duitse data. Nederlandse wolven worden immers nog niet met zenders gevolgd. De onderzoekers hebben gekeken waar wolven in Duitsland zich vestigden. Die gebieden zijn vergeleken met Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer