Weinig oog voor emotie na aanval wolf

Veehouders vinden dat emotionele stress en zorgen om hun dieren vaak weinig aandacht krijgen bij incidenten waarbij gehouden dieren zijn aangevallen door een wolf. De afhandeling gaat vooral over economische en technische aspecten. Zij voelen zich dan eenzaam en machteloos.

Weinig+oog+voor+emotie+na+aanval+wolf
© Vidiphoto

Dat is een van de conclusies van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in het rapport 'Samen leven met wolven in Nederland'. De overheid moet bij het maken van het beleid om met de wolf om te gaan rekening houden met de emoties van mensen.

De RDA heeft in opdracht van demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof onderzocht hoe de terugkeer van de wolf in Nederland wordt beleefd. De raad stelt in het rapport dat burgers ervaren dat hun leven is veranderd sinds er wolven zijn. Ze voelen zich daarbij niet altijd gehoord of ze vinden dat ze niet serieus worden genomen door overheden en instanties.

Ook mensen die de terugkeer van wolven prachtig vinden en ermee samen willen leven, ervaren vergelijkbare gevoelens. Zij verwachten hulp vanuit instanties of overheden om zich aan te passen aan de aanwezigheid van wolven.


Polarisatie

Daarnaast zorgt de discussie over de terugkeer van de wolf voor polarisatie – met intimidatie en agressie – in de samenleving, schrijft de RDA. De overheid moet aandacht hebben voor de verharding in het debat over wolven.

De RDA beveelt de overheid aan een landelijke uitvoeringsagenda voor wolven en samenleving op te stellen. Daardoor kunnen alle belanghebbenden concreet aan de slag gaan. De uitvoeringsagenda moet de volgende drie elementen bevatten: een visie op de ruimte voor wolven in Nederland, aandacht voor de sociale dimensie en een stevige basis met informatie, kennis en onderzoek.


Nieuwe dilemma's

Samenleven met wolven in Nederland brengt nieuwe dilemma's met zich mee op het gebied van beschermen van gehouden dieren en ruimte geven aan wilde dieren, schrijft de RDA. De samenleving moet leren hiermee om te gaan. Samenhangende maatregelen en acties zijn nodig.

Tegelijk constateert de RDA dat de beleefde angst nooit helemaal kan worden weggenomen. Om een minimaal gevoel van veiligheid te kunnen borgen, kan de overheid mensen handelingsperspectieven bieden voor situaties wanneer zij wolven tegenkomen, zoals duidelijke gedragsadviezen, infographics en informatieborden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 12°
    75 %
  • Woensdag
    21° / 11°
    10 %
Meer weer