'Eerste snede in de kuil, nu met het maisland aan de gang'

Voor Hendry Hegeman en zijn vader Willem zijn het drukke tijden. Het gras is vorige week geoogst, deze week wordt het land klaargemaakt voor de maiszaai. Ze doen voor het eerst mee aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst. Hegeman reed maandag de vaste mest uit.

%27Eerste+snede+in+de+kuil%2C+nu+met+het+maisland+aan+de+gang%27
© Reggestreekfotografie Bert Kamp

De melkveehouders runnen een bedrijf met honderd roodbonte koeien in het Overijsselse Markelo. 'De koeien produceren 8.500 kilo melk met 5,2 procent vet en 3,8 procent eiwit. Daarbij telen we 45 hectare gras en 5 hectare mais op zandgrond', vertelt Hegeman.

De grond mag niet te fijn worden, want dan kan een regenbui ervoor zorgen dat de bodem dichtslaat

Hendry Hegeman, melkveehouder in Markelo (OV)

Hoe staat het ervoor?

'De eerste snede gras zit in de kuil. Nu kunnen we met het maisland aan de gang. De runderdrijfmest is al toegediend en nu breng ik de vaste mest naar het land, terwijl mijn vader ploegt. Dat gaat mooi, de grond is goed opgedroogd. De vaste mest is afkomstig van de kalveren en afkalfstal. Die mest rijden we altijd uit op het maisland, want dat is goed voor het organischestofgehalte.'


Hoe gaat het nu verder?

'Woensdag is het ploegen klaar. Omdat we zonder aandrukrol werken, komt er een trekker met een aandrukrol en daarachter een vaste tandcultivator. De grond mag niet al te fijn worden. Het is wat broekachtige grond die iets vettig kan zijn, maar ook zanderig. Bij te fijne grond kan een regenbui zorgen dat de bodem dichtslaat.'


Gaf het weer veel vertraging?

'We proberen altijd rond 1 mei te zaaien. Vorige week was het goed weer, toen hebben we het gras gepakt. Maar de maiszaai is minder spannend. Dat komt goed.'


Waarom koos u voor dit maisras?

'KWS Nevo is hetzelfde ras als we vorig jaar hebben ingezet. Dat beviel toen goed. We willen de mais ook dit jaar voor 1 oktober hakselen. Daarna wordt kruidenrijk grasland gezaaid. Dit doen we in het kader van de campagne 1001ha.'


Dat is een bijzondere keuze.

'Nou, dat valt wel mee. We deden dat twee jaar geleden ook. Kruidenrijk grasland zorgt voor een goede stikstofbinding en extra eiwit. Het gras is vooral gezond voor de koeien. Ook komt er meer eiwit in de melk. Verder merk ik dat er in het gras meer leven zit. Je ziet meer insecten, zoals vlinders. Dat vind ikzelf ook mooi om te zien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer