Maiszaai ligt bijna twee weken stil

Veel mais groeit goed door de combinatie van een redelijke temperatuur en voldoende vocht. Dat laatste is een spelbreker voor wie nog moet zaaien, de afgelopen twee weken ging er nauwelijks maiszaad de grond in. Deelnemers aan het Maismeetnet voorzien duidelijk problemen met het teeltseizoen.

Maiszaai+ligt+bijna+twee+weken+stil
© Peter Roek

Vorig jaar werd een deel van de mais rond eind mei, begin juni gezaaid. Voor een aantal telers lijkt het nu nog later te worden. Dit gaat opbrengst kosten, vrezen ze. 'Vorig jaar is een deel van de mais eind april gezaaid en een ander deel op 20 mei. Het gemiddelde kolfgewicht van de vroeggezaaide mais was 20 procent hoger', stelt Albert van Egdom uit Woudenberg (UT).

Bij Gerrit de Jong in Meerkerk (UT) staan de plassen op het land. 'Het heeft hier vorige week 75 millimeter geregend. In de Alblasserwaard staat geen koe buiten en de loonwerker heeft nog maar 15 procent van alle mais gezaaid. Je moet op het beton blijven.'

Ronald Raaijmakers uit Stevensbeek (NB) moet op een waterrijk perceel nog 5 hectare mais zaaien, een uitdaging. Een deel van de gezaaide mais, krijgt natte voeten, ziet hij: 'Dat wordt geen goede mais meer. Het begint geld te kosten. We zijn niet de enige.'

Zowel de mais als de groenbemester doen het goed, voor de onkruidbestrijding is het te nat

Corné Rommens, melkveehouder in Hoeven

Bij Bert Wissels in het Gelderse Hengelo is de Maismeetnet-mais nog niet gezaaid. 'We hebben vrijdag op 1 perceel mest kunnen brengen. Eigenlijk moet er nog wat vaste mest op. We hopen het Maismeetnet-perceel dinsdag te ploegen', stelde hij maandag.

Het andere perceel, waarop de voederbieten van vorig jaar door vocht niet zijn geoogst, is de grond twee keer losgetrokken. 'De bieten zijn verrot, hier wordt het belangrijk dat we iets dieper ploegen voor voldoende grond boven de bieten.'Vorig jaar zaaide Wissels op 26 mei. 'Dat wordt dit jaar nog later. Wanneer we er een goed jaar achteraan krijgen, zoals in 2023, dan hoeft er met die late zaai niets aan de hand te zijn', vervolgt Wissels. Hij denkt eraan om voor dat perceel te kijken naar een ultravroeg ras.

Guido Frijns uit Reijmerstok (LB) is nog wat blij dat hij nog niet heeft gezaaid. 'Het perceel moet na de zaai berijdbaar zijn voor de mechanische onkruidbestrijding. Dat was tot nu toe niet het geval.'

Onkruidbestrijding wordt ook voor Corné Rommens uit het Brabantse Hoeven een uitdaging. 'Zowel de mais als de groenbemester staan boven en doen het goed, voor de onkruidbestrijding is het te nat.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer