Zaaiseizoen mais in volle gang

Bij enkele deelnemers aan het Maismeetnet is de mais gezaaid. Veel ondernemers zijn deze week bezig met de voorbereidingen. Toch zijn nog niet alle percelen voldoende opgedroogd. Sommigen wachten, omdat de kopeinden nog niet berijdbaar zijn. Ondertussen staat de eerste mais, van deelnemer Corné Rommens in het Brabantse Hoeven, boven.

Zaaiseizoen+mais+in+volle+gang
© Reggestreekfotografie Bert Kamp

Rommens zaaide vorige week vrijdag rietzwenkgras als groenbemester. ‘De mais kwam toen nog net niet boven.’ Maandag was de mais 2 centimeter groot. Met het goede weer is deze week ook veel gezaaid.

Pieter Peters in Oirschot zaaide een deel van de percelen maandag en dinsdagochtend. ‘De donderdag ervoor heb ik op een laag stuk van het perceel nog water laten aflopen. Het droogde hard, zaterdag ging het ploegen net goed, de maiszaai verliep prima. Een deel van de percelen is nog te nat’, zegt de Brabander.

Bart van Leeuwen in het Zuid-Hollandse Stellendam zaaide zaterdag. Hij is tevreden: ‘Het zaad lag in een vochtige ondergrond. Ik ga er vanuit dat het snel opkomt. Naar omstandigheden viel alles hier mee.’

3 hectare zou ik kunnen zaaien, de rest is erg nat

Ronald Raaijmakers, melkveehouder in Stevensbeek

Ook Jolan van Noije in Escharen is volop in actie. Vorige week donderdag werd in Brabant volop gemaaid, inclusief het vanggewas. Dat werd in het weekend ingekuild. Deze week is hij gestart met de voorbereidingen voor de maiszaai. Naast de bemesting, ging het om onder meer rotorkopeggen, ploegen en het bekalken van het maisperceel. Van Noije hoopt de mais voor het weekend te zaaien.

Ook Hendry Hegeman en vader Willem in het Overijsselse Markelo waren deze week druk. Terwijl zijn vader ploegde, reed Hegeman de vaste mest uit. Bij Ronald Raaijmakers in Stevensbeek is het nog niet zo ver: ‘3 hectare zou ik kunnen zaaien, de rest is nog erg nat. Er is ook nog niet bemest. Misschien van de week’, stelt de Brabantse melkveehouder.


Het land opgaan lukt net

Bij Gerrit de Jong in het Utrechtse Meerkerk is het ook nat. Terwijl hij maandag gras wierste, kwam er opnieuw een forse bui. ‘We kunnen nu net op het maisland rijden. Ik kuil vandaag een paar hectare. Daarna ga ik met het maisland aan de slag.’

Roelof de Jong in Abbegea moet nog 3 hectare vanggewas maaien, voordat hij met het zaaiklaar maken van de percelen begint. Vanwege de voorspelde regen voor maandagavond, liet de Fries die dag de maaier staan. Eenzelfde ervaring heeft Bert Wissels in het Gelderse Hengelo. ‘Ik hoef het land nog niet op te komen.’

Bas Fokkert in het Overijsselse Holthone heeft de mais op afstand, in Balkbrug, al gezaaid. Ook hij hoopt eind van de week de mais aan huis, die hij voor het Maismeetnet bijhoudt, te zaaien: LG Revelation.


Extra veel werk

Guido Frijns in Reijmerstok denkt volgende week te zaaien. De Limburger is meestal iets later, zodat de bodemtemperatuur voldoende is. ‘Omdat we niet-kerende grondbewerking toepassen, geeft het extra veel werk.’

De biologische ondernemer past daarbij de 3-4-5-methode toe. Bij deze door de ZLTO bedachte methode wordt met ondiepe grondbewerking in drie keer een vals zaaibed gecreëerd. Het geeft goede resultaten rond de mechanische onkruidbestrijding.

Bij Albert van Egdom in het Utrechtse Woudenberg is het vanggewas opnieuw tot groei gekomen. ‘Ik had het half maart bewerkt met de schijveneg. Daarna was het regen, regen en nog eens regen. In maart bemestte ik ook. Nu staat de rog weer in de aar.’


Met weidebloter in vanggewas

Dat was voor de melkveehouder reden om deze week dit vanggewas met de weidebloter aan te pakken. ‘En toen heb ik wat sleufjes gegraven, zodat de plassen kunnen afwateren’, aldus Van Egdom.

Ook Marco Heijblok in het Noord-Hollandse Hippolytushoef zag het vanggewas enorm groeien: ‘We konden lang niet op het land. Begin mei is gesleepslangd. Inmiddels is de onderzaai gefreesd, geklepeld en ondergewerkt. Dat was een pittige klus. Op zaterdagavond 11 mei is de mais gezaaid. De loonwerker maakte overuren.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer