The Greenery onderzoekt samenwerking met Belgische veiling

De raad van bestuur van de Belgische groente- en fruitveiling BelOrta en het bestuur van afzetcoöperatie The Greenery hebben vorige week een intentieverklaring getekend om de samenwerking binnen een unie van producentenorganisaties (UPO) te onderzoeken.

The+Greenery+onderzoekt+samenwerking+met+Belgische+veiling
© The Greenery

Volgens beide coöperaties is de geplande samenwerking gericht op het bundelen van krachten op het gebied van productaanbod en dienstverlening met als doel een nog sterkere positie op de Europese markt. Met de consolidatie en internationalisering van de vraagzijde is bundeling van de aanbodzijde een logische stap, stellen BelOrta en The Greenery.

Begin 2023 vonden de eerste verkennende gesprekken plaats. Beide organisaties melden dat ze zoeken naar maximale waardecreatie voor hun telers en voor hun klanten. BelOrta en The Greenery verwachten dat de samenwerking kansen biedt voor telers van glasgroenten, vollegrondsgroenten en hard- en zachtfruit in zowel België als Nederland. Voor klanten zijn het rijker aanbod en betere borging van de beschikbaarheid van een breed assortiment groenten en fruit belangrijke voordelen.


Stap voor stap uitwerken

De eerste stap in het onderzoek naar de samenwerking is de oprichting van een UPO. Daarna wordt de samenwerking stap voor stap uitgewerkt.

BelOrta is de grootste groente- en fruitveiling in België met meer dan 1.200 aangesloten telers en een jaaromzet van 626 miljoen euro. The Greenery vermarkt groenten en fruit van 150 telers en realiseert een jaaromzet van 743 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter David Markowski van The Greenery zegt te geloven dat de organisaties en de markt klaar zijn voor de samenwerking. Zijn Belgische collega Marc Smets van BelOrta voegt eraan toe dat de samenwerking aanzet tot groei in de teelt en afzet van groenten en fruit en bovendien een bredere toegang biedt tot Europese markten. Daarnaast verwijst hij naar voordelen op het terrein van kennisdeling en efficiëntie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer