Nieuwe EU-voorzitter Hongarije gaat voor 'op boeren gerichte agrarische politiek'

Hongarije neemt op 1 juli het EU-voorzitterschap over van België. Een van de speerpunten van het Hongaarse programma is het creëren van een 'op boeren gerichte Europese agrarische politiek'.

Nieuwe+EU%2Dvoorzitter+Hongarije+gaat+voor+%27op+boeren+gerichte+agrarische+politiek%27
© Jasper Schel

Hongarije is van 1 juli tot en met 31 december voorzitter van de Europese Unie (EU). De Hongaarse ambassadeur bij de Europese Unie Bálint Ódor lichtte donderdag de speerpunten toe bij de presentatie van de Hongaarse prioriteiten in Brussel.

Veel lidstaten vrezen dat er met de nieuwe voorzitter weinig vooruitgang wordt geboekt op gevoelige dossiers, waaronder klimaat, milieu en landbouw. Hongarije lag de afgelopen jaren vaak dwars bij het nemen van besluiten hierover. Ook verzette het land zich lang tegen de toetredingsonderhandelingen van Oekraïne tot de EU, onder meer omdat Oekraïne niet goed zou omgaan met de Hongaarse minderheid in dat land.

Maar volgens Ódor hoeft niemand zich zorgen te maken dat het land partijdig of vooringenomen zal zijn in EU-dossiers. 'We zullen optreden als een eerlijke bemiddelaar', benadrukte hij in Brussel.


Make Europe great again

Met de zelfgekozen leus 'Make Europe great again' richt het Oost-Europese land zijn pijlen vooral op de Europese concurrentiekracht, het verbeteren van de Europese kapitaalmarkt en de industriële politiek. Andere Hongaarse speerpunten zijn het tegengaan van illegale immigratie naar Europa en het creëren van een 'op boeren gerichte Europese agrarische politiek'.

Maar insiders verwachten dat Hongarije vooral een conservatieve politieke koers vaart. Zo is het land niet per se voorstander van het toelaten van planten die zijn verkregen met Nieuwe Genomische Technieken, zoals Crispr-Cas. Ook was Hongarije, net als Nederland, tegen het aannemen van de natuurherstelwet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer