EU heft importtarieven op Oekraïense eieren

Omdat het EU-importquotum van eieren uit Oekraïne is bereikt, wordt de komende weken een importheffing gelegd op eieren. De laatste jaren is de export van eieren vanuit Oekraïne naar de Europese Unie (EU) geëxplodeerd. Vanwege de oorlog werd toegestaan dat producten uit Oekraïne tariefvrij naar de EU mogen.

EU+heft+importtarieven+op+Oekra%C3%AFense+eieren
© Nieuwe Oogst

Dit heeft geleid tot een forse stijging van de import van eieren, meldt Vilt. Vorig jaar ging het in totaal om 40.064 ton eieren, tien keer zoveel als voor de oorlog. In 2022 was dit nog 17.045 ton. In totaal importeerde de EU vorig jaar 66.332 ton eieren. Ruim de helft is dus uit Oekraïne afkomstig.

Begin dit jaar heeft de EU, na aandringen van Frankrijk en Oost-Europese landen, daarom een quotum toegekend op basis van de leveringen in de tweede helft van 2021 en heel 2022 en 2023. De nieuwe regeling ging op 6 juni 2024 in en amper twee weken later werd de grens bereikt.

De import van eieren uit Oekraïne is volgens de pluimveesector omstreden, omdat deze eieren niet voldoen aan de welzijnsnormen zoals die in de EU gelden. Zo is er geen verbod op kooihuisvesting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer