China onderzoekt dumping Europees varkensvlees, EU maakt zich geen zorgen

China heeft aangekondigd onderzoek te doen naar te goedkoop Europees varkensvlees. De Europese Commissie maakt zich 'geen enkele zorgen' en volgt het op de voet. Ze laat weten in actie te komen als het onderzoek niet via de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verloopt.

China+onderzoekt+dumping+Europees+varkensvlees%2C+EU+maakt+zich+geen+zorgen
© marcel bekken

China is gestart met een 'antidumpingonderzoek' naar varkensvleesimporten uit de Europese Unie. Het Chinese Ministerie van Handel verklaart dat in het onderzoek wordt gekeken naar onder meer vers, gekoeld en bevroren varkensvleesproducten. Voor producenten van de exporterende landen kan ingrijpen door China miljarden euro's kosten.

Beijng en Brussel hebben de laatste tijd meer conflicten over de onderlinge handel. De aanleiding van het onderzoek zijn de importheffingen die de Europese Unie wil invoeren op Chinese elektrische auto's. Volgens de EU zouden Chinese fabrikanten door overheidssubsidies de Europese concurrenten in de weg zitten.


Ruzie over subsidies

Het conflict tussen China en de EU gaat over subsidies. De EU subsidieert de varkenshouderij strikt volgens de WTO-verplichtingen. De subsidies voor Chinese elektrische auto's zijn volgens de commissiewoordvoerder heel anders.

Voor Nederland heeft een stop van de Chinese import van varkensvlees ook grote gevolgen, zegt voorzitter Laurens Hoedemaker van de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie en de Europese koepelorganisatie van vleesproducenten en -handel. 'De delen die we in Nederland niet lekker vinden, zoals oren, snuiten en poten, gaan naar China. Als die daar niet meer terechtkunnen, moeten we ze in het uiterste geval verbranden. Dat is natuurlijk niet duurzaam.'

Daarnaast lopen boeren en vleesverwerkers het risico op minder inkomsten. De Nederlandse varkensexport levert jaarlijks ongeveer 700 miljoen euro op. 'De Europese Commissie moet ontzettend hard aan de bak', besluit Hoedemaker.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer