Natuurherstelwet aangenomen, LTO reageert verontwaardigd

De natuurherstelwet is zojuist door een meerderheid van de Europese lidstaten aangenomen. De eerder aangekondigde draai van Oostenrijk om in de Milieuraad voor te stemmen, bleek voldoende. LTO Nederland is 'verbaasd en verontwaardigd'.

Natuurherstelwet+aangenomen%2C+LTO+reageert+verontwaardigd
© David Hilberink

'LTO heeft sinds de aankondiging van het voorstel aangegeven voor natuurherstel te zijn, maar niet op deze manier', zo luidt de eerste officiële reactie van de belangenbehartiger op het nieuws uit Luxemburg. De wet leidt volgens LTO 'tot vergaande juridificering van de opgaven die ons platteland nog verder onder druk zetten. Het huidige voorstel schiet haar doel daarmee voorbij'.

De belangenbehartiger vindt de nieuwe wet niet te verenigen met de bestaande doelen voor de verduurzaming van de landbouw en de noodzaak voor perspectief voor boeren en tuinders. 'LTO is daarom erg bezorgd en verontwaardigd over de aangenomen natuurherstelwet. Het gaat daarbij met name over het gebruik van landbouwgrond in Nederland en de gevolgen van deze verordening voor het verdienvermogen van Nederlandse boeren en tuinders. LTO roept het Nederlandse kabinet op een realistische uitvoer te geven aan de Natuurherstelwet en juridische implicaties te voorkomen.'


De natuurherstelwet, ofwel natuurherstelverordening, overlapt met en is een versterking en verbreding van een aantal Europese en internationale regels die al van toepassing zijn, zoals de Vogel- en Habitatrichtlijn, Kaderrichtlijn Water en Mariene Strategie en het verdrag over biologische diversiteit.

De aanleiding voor de natuurherstelverordening is dat de natuur in de Europese Unie snel achteruitgaat, ondanks het huidige beleid. In Nederland zou ongeveer 90 procent van de habitattypen en 75 procent van de habitatrichtlijnsoorten in een ongunstige staat van instandhouding verkeren, waarvan respectievelijk 21 procent en 14 procent een positieve trend laat zien.

Nederland levert met het huidige beleid al een bijdrage aan de doelen van de natuurherstelwet, vooral in de eerste periode tot 2030, onder meer met het Natuurpact en het Programma Natuur. Nu de wet is aangenomen, moet er in Nederland op 450.000 hectare landbouwgrond meer natuurontwikkeling plaatsvinden. Dat blijkt uit berekeningen van BBB-Kamerlid Cor Pierik.


Afgezwakt

Het Europees Parlement stemde eerder al voor de natuurherstelwet, die op voorspraak van Nederland overigens al flink is afgezwakt. Zo is het verslechteringsverbod vervangen door een inspanningsverplichting om de natuur te beschermen. Daarnaast kunnen lidstaten onderling natuurgebieden ruilen om economische en maatschappelijke knelpunten te voorkomen.

Dat Nederland uiteindelijk toch tegen de aangepaste wet stemde, leidde tot woedende reacties bij de overige lidstaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer