ForFarmers: meer gespeende biggen en minder voer per big in 2023

Bij zeugenhouders die voer van ForFarmers gebruiken, zijn in 2023 de resultaten verbeterd. Dat blijkt uit een analyse van de resultaten in het managementsysteem Agroscoop van de veevoerfabrikant. Ze hadden meer gespeende biggen per zeug per jaar en gebruikten minder voer per big. Vleesvarkens hebben het voer efficiënter benut.

ForFarmers%3A+meer+gespeende+biggen+en+minder+voer+per+big+in+2023
© Twan Wiermans

De zeugenhouders spenen gemiddeld één big per zeug per jaar meer dan de benchmark. Volgens technisch specialist zeugen Robbert Jacobs van ForFarmers komt dat doordat de voerleverancier al een aantal jaren focust op een ideale geltenopfok en het grootbrengen van de extra geboren biggen bij de eigen zeug.

'Dat lukt door gericht aandacht te besteden aan de kwaliteit van de geboren biggen, een goede opstart van de melkproductie en een goed vervolg van de melkproductie. Bij de helft van de tomen bij onze klanten worden veertien of meer biggen gespeend. Extra biggen tellen uiteindelijk door in een beter economisch resultaat', licht Jacobs toe.


Minder dan 25 kilo

Bij de biggen tot 25 kilo valt op dat ze 2,4 kilo minder voer krijgen dan de benchmark. 'Meer en uniforme biggen over de streep trekken is het resultaat van een combinatie van onze zeugen- en biggenaanpak', stelt technisch specialist biggen Peter Zanders van ForFarmers. 'Het juiste voer dat past bij het bedrijf is de basis voor het lagere voerverbruik. Dat voer moet passen bij de hedendaagse big en wordt continu up-to-date gehouden. Voordelen van een lager voerverbruik zijn een lagere stikstofaanvoer en lagere voerkosten per big.'

Bij vleesvarkens is in 2023 de groei ten opzichte van het jaar daarvoor gestegen. De 25 procent best presterende vleesvarkensbedrijven noteren gemiddeld een gecorrigeerde groei van 991 gram per dier per dag (25 tot 117 kilo). Dat de vleesvarkens steeds efficiënter omgaan met het voer, blijkt uit de gemiddelde gecorrigeerde voederconversie op deze bedrijven van 2,33 (25 tot 117 kilo).

'Belangrijk hiervoor is de focus op maximale benutting van de jeugdgroei. Kritisch kijken naar de voersamenstelling van onze voeders en de grondstofkwaliteit zorgt voor een betere vertering', zegt technisch specialist vleesvarkens Corné van de Ven van ForFarmers.


Eerste kwartaal 2024

Ook in het eerste kwartaal van 2024 zijn de cijfers positief. Bij zeugen zet de stijging in het aantal gespeende biggen per zeug per jaar door met een blijvend verschil van één big ten opzichte van de benchmark. Zowel bij zeugen als bij biggen is er minder uitval. 'Dat is een resultaat van het continu kritisch kijken naar de gezondheid en het welzijn van de dieren. De combinatie van onze specialisten, onze producten en onze aanpak zorgt voor resultaat op het boerenerf', onderstrepen de technisch specialisten.

De betere resultaten bij de varkenshouders sluiten aan bij de missie For the Future of Farming, waarbij rendement en een robuust verdienmodel op het erf centraal staan bij de voerleverancier.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer