Klanten ForFarmers blijven CO2-uitstoot verlagen

De melkveeklanten van ForFarmers hebben hun CO2-uitstoot met 9 procent weten te verlagen. Zij produceren nu 853 gram CO2 per kilo meetmelk, vorig jaar was dat gemiddeld 936 gram per kilo.

Klanten+ForFarmers+blijven+CO2%2Duitstoot+verlagen
© Burt Sytsma Photography

Leveranciers van Royal FrieslandCampina behalen 75 procent van de maximale toeslag die de zuivelonderneming uitkeert voor het verlagen van de CO2-uitstoot op melkveebedrijven. De toeslag bij een melkproductie van 1 miljoen kilo is ongeveer 11.400 euro.

Van de klanten van ForFarmers heeft 15 procent een gemiddelde uitstoot behaald van onder de 750 gram CO2 per kilo meetmelk. Dit gehalte betekent een maximale toeslag van 15.000 euro bij 1 miljoen kilo melk. De berekeningen zijn onderbouwd met gegevens uit de KringloopWijzer.

Uit die analyse blijkt ook dat de CO2-uitstoot door veel factoren wordt beïnvloed. Een hoge ruwvoeropbrengst en goede ruwvoerkwaliteit zijn de belangrijkste. De laagste CO2-uitstoot wordt behaald door boeren die de meeste melk produceren uit ruwvoer, legt teamleider Mestwetgeving en Kringlooplandbouw Larson Arendsen Raedt van FarmConsult uit. Dit bedrijf is onderdeel van ForFarmers.

Deze boeren hoeven geen krachtvoer dat CO2 uitstoot aan te kopen, vertelt hij. 'We zien dat de koplopers met de laagste CO2-uitstoot zowel met gras als mais de hoogste drogestofopbrengst en VEM-waarden per kilo droge stof behalen.'


Koplopers

De koplopers voeren bijna 2 kilo minder krachtvoer dan gemiddeld. Zij komen uit op 25 kilo krachtvoer per 100 kilo meetmelk. Dat betekent dat, behalve een hoge voerwinst, ook de CO2-uitstoot daalt. Dat blijkt ook uit de cijfers van ForFarmers. De boeren met de laagste CO2-uitstoot behalen gemiddeld een hogere melkproductie per koe én per hectare.

De jongveebezetting ligt bij deze boeren juist iets onder het gemiddelde. 'Dit betekent overigens niet dat extensieve bedrijven of bedrijven met een lagere productie per koe niet in de kopgroep zitten', geeft Arendsen Raedt aan.

Door innovatieve ruwvoerteeltproducten en teeltadvies om kwalitatief hoogwaardig ruwvoer te produceren, hoopt ForFarmers bij te dragen aan de reductie van CO2. 'Goed ruwvoer zorgt er verder voor dat krachtvoer het rantsoen specifieker kan aanvullen en ook dat verlaagt de uitstoot.' Ook koopt het bedrijf bewust grondstoffen en bijproducten met een lage CO2-voetafdruk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer