Biologische landbouw groeit in EU, Nederland onderaan

Het areaal dat in de Europese Unie (EU) voor biologische landbouwproductie wordt gebruikt, blijft gestaag toenemen. In 2022 was dat 16,9 miljoen hectare tegenover 15,9 miljoen hectare in 2021 en 14,7 miljoen hectare in 2020. Nederland staat op de vijfde plaats van onder in het rijtje. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Biologische+landbouw+groeit+in+EU%2C+Nederland+onderaan
© Twan Wiermans

Tussen 2012 en 2022 is het areaal biologische landbouw in bijna alle EU-landen toegenomen. De sterkste groeipercentages in deze periode waren in Kroatië (306 procent), Portugal (278 procent) en Bulgarije (182 procent).

Het hoogste aandeel biologische landbouwareaal was te vinden in Oostenrijk (27 procent van alle landbouwgrond), Estland (23 procent) en Zweden (20 procent). Daarentegen bedroeg het aandeel biologische landbouw in 2022 in vijf EU-landen minder dan 5 procent, met het laagste aandeel in Malta (minder dan 1 procent), Bulgarije en Ierland (beide 2 procent). Nederland staat met 4,5 procent nog net boven Polen, dat ruim 3 procent van het landbouwareaal heeft voor biologische teelt.

De NOS sprak met verschillende onderzoekers om te onderzoeken waarom Nederland zo achterloopt. Zij noemen een passieve overheid en terughoudende kredietverstrekking door banken als belemmeringen: omschakelende boeren hebben een lastige startfase.


Afzetmarkt

'Alles valt of staat bij voldoende afzetmarkt', zegt marktonderzoeker Katja Logatcheva van Wageningen University & Research tegen de NOS. 'Dat is in Nederland nu een grote belemmering.'

Om consumenten te helpen biologische winkels te vinden, is in mei de onafhankelijke website biologische-winkels.nl gelanceerd. Uit de rondvraag van de NOS blijkt ook dat biologische boeren verwachten dat meer biologisch in de reguliere supermarkten de afzetmarkt voor biologische producten bevordert.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit begon eerder deze maand met een campagne biologisch voor consumenten. Hiermee informeert het ministerie consumenten over de voordelen van biologisch voedsel en de betekenis van het Europees biologisch keurmerk. De consumentencampagne is onderdeel van het Actieplan Biologisch van demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hierin spreekt Nederland de ambitie uit dat het landbouwoppervlak voor biologische landbouw in 2030 is gegroeid naar 15 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer