Schapen duur door krap aanbod Europa

De prijzen van slachtschapen zijn sinds eind februari sterk gestegen, tot een historisch hoog niveau. Op de schapenmarkt in Leeuwarden werden voor rammen tussen de 22 en 25 kilo deze week prijzen tot 232,50 euro genoteerd. Dat is 5 euro meer dan een week eerder.

Schapen+duur+door+krap+aanbod+Europa
© Hilde Boelema

Moslims vieren vanaf zondag 16 juni het Offerfeest. Traditiegetrouw worden voor en tijdens dit driedaagse feest veel schapen geslacht. De extra vraag naar slachtrijpe dieren zorgde in de afgelopen decennia vaak voor een (tijdelijke) prijsstijging.

Het aanbod van slachtrijpe schapen in Nederland is nu relatief ruim. Dat komt doordat zowel 'overhouders', schapen die in 2023 geboren zijn, als de eerste zuiglammeren van dit jaar op de markt komen.


Achter de hand houden

'Sommige schapenhouders houden dieren achter de hand om die voorafgaand aan het Offerfeest slachtrijp te kunnen leveren', vertelt Andries Kingma, voorzitter van de sectorcommissie schapen- en geitenhandel bij Vee & Logistiek Nederland. 'Door dit extra aanbod zorgt de grotere vraag naar slachtschapen vanwege het Offerfeest slechts voor een beperkte prijsprikkel.'

Wat is dan de oorzaak van het actuele hoge prijsniveau? Vraag en aanbod. In Europa is al maanden sprake van een krap aanbod van slachtschapen in verhouding tot de vraag. In de traditionele schapenlanden (Ierland, Engeland, Schotland en Wales) bewegen de prijzen al sinds maart op een veel hoger niveau dan in voorgaande jaren.


Stevige vraag, krap aanbod

Dit lijkt te maken hebben met de stevige consumentenvraag naar lamsvlees in combinatie met een krap aanbod. Het Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) verwacht dat de Britse schapenvleesproductie dit jaar 1,4 procent lager uitvalt dan in 2023.

In december telde het Verenigd Koninkrijk 13,8 miljoen fokooien. Dat is 4,3 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Daarnaast was er dit voorjaar sprake van meer uitval bij lammeren als gevolg van het slechte weer, het Schmallenberg-virus en blauwtong.

De hoge prijzen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland vertalen zich door naar de markt op het Europese vasteland. Daar komt bij dat als gevolg van de Brexit er geen sprake meer is van import van lammeren vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Alleen karkassen komen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie. Dit zorgt voor extra krapte bij Europese slachterijen, wat prijsstuwend effect werkt.


Uitbraken van blauwtong

Ook in Nederland is de schapenstapel kleiner dan in voorgaande jaren. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat het om een min van zo'n 8 procent. Voor een beperkt deel komt dit door de uitbraak van blauwtong in 2023, waardoor 30.000 schapen stierven. Het grootste deel van de krimp is echter toe te schrijven aan een daling van het aantal schapenhouders.

Hoe de markt zich de komende maanden zal ontwikkelen, is onduidelijk. Het aanbod van slachtrijpe schapen in Europa blijft krap. 'Maar het is denkbaar dat het huidige prijsniveau leidt tot minder aankopen van lamsvlees', zegt Patrick Gijzels van schapenslachterij Fa. Gebr. Gijzels in Sluis.

'Lamsvlees is zeker 30 procent duurder geworden. De prijzen van kip en rundvlees zijn minder sterk gestegen. Daardoor wijken kopers van lamsvlees eerder uit naar die vleescategorieën', denkt Gijzels.
Volgens Gijzels is het bijna onvermijdelijk dat er de komende tijd druk op de schapenprijzen komt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer