Kringlooplabel voor schapenhouderij wint innovatieprijs

Het nieuwe kringlooplabel voor de schapenhouderij heeft afgelopen weekend de innovatieprijs gewonnen tijdens de Dag van het Schaap in het Gelderse Ermelo. Met het label kunnen schapenhouders aantonen dat ze duurzaam werken.

'De maatschappij vraagt erom en wij moeten daar gewoon in mee', zegt directeur Reinard Everts van de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO). 'Erkenning met zo'n innovatieprijs is mooi, want zo'n duurzaamheidslabel wordt steeds belangrijker. Als je met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of de provincie in overleg bent en er wordt aan je gevraagd hoe duurzaam of natuurinclusief je bent, dan moet je dat aantoonbaar kunnen maken.'

Tijdens de Dag van het Schaap kwamen ook onderwerpen als de wolf, blauwtong en zwoegerziekte uitgebreid aan bod. 'Zwoegerziekte heeft een grote impact op de productiviteit en gevoeligheid voor andere ziektes', licht Everts toe, die werkt als dierenarts. 'Het is aan te pakken. Via bloedonderzoek kun je aantonen dat de ziekte niet aanwezig is op je bedrijf. Ook kun je bloedonderzoek gebruiken om dieren uit te selecteren.'

Het is dus goed mogelijk om vrij van zwoegerziekte te worden. 'Terschelling is dat al. Als een soort voorbeeldplek. Het is daarbij wel belangrijk om alleen nog maar dieren van zwoegerziektevrije bedrijven aan te voeren', tipt de dierenarts.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer