Slimme werktuigdrager wordt emissieneutraal

Direct in te zetten in een standaardmachinepark, met bijbehorende capaciteit en toch emissieneutraal. Dat kenmerkt de rij nieuwe werktuigdragers die onlangs waren te zien op de demodag van de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) in het Flevolandse Lelystad. Helaas was het zo nat dat de grote hightechwerktuigdragers en ook de veldrobots niet het veld op konden.

Slimme+werktuigdrager+wordt+emissieneutraal
© Frits Huiden

Niet kleine veldrobots trokken ditmaal de meeste aandacht op de Future Farming & Food Experience-dag in Lelystad, maar slimme werktuigdragers. Deze dag was georganiseerd door NPPL, Boerderij van de Toekomst, Acrres, Groeikracht, Cosun en IRS en draait om precisietechnieken en robotisering in de akkerbouw en open teelten.

Door het slechte weer werd er deze derde editie geen livedemonstratie gegeven, behalve door de grote drone met zaaimachine van Qlobel uit het Zuid-Hollandse Noordwijkerhout. Een drone is bij uitstek geschikt om op natte percelen pleksgewijs te zaaien of ziektes te bestrijden. Alle andere werktuigen verdichten de bodem bij natte omstandigheden.


Laatste technieken

In Lelystad stonden daarom de laatste technieken statisch uitgestald. Dit keer draaide dat vooral om slimme machines die in een bestaand werktuigpark zijn te gebruiken en te koppelen in een driepuntshef.

Werktuigdrager Agra-Trac wordt gebouwd door fabrikant Graafstra in het Friese Oosterwolde en voormalig Miedema-directeur Guido Mangnus. De Agra-Trac koppelt een werktuig midden onder het frame in een driepunsthef door daar zijdelings overheen te rijden.


De Agra-Trac koppelt een werktuig midden onder het frame in een driepunsthef door daar zijdelings overheen te rijden.
De Agra-Trac koppelt een werktuig midden onder het frame in een driepunsthef door daar zijdelings overheen te rijden. © Frits Huiden

De vier wielen draaien daarna in de werkrichting en zijn traploos in spoorbreedte te verstellen van 1,80 tot 4,60 meter. De hybride werktuigdrager heeft vier even grote 32 inch wielen, is elektrisch aangedreven en staat op in hoogte verstelbare cilinders.


Rijden op zonne-energie

De e-Horse is niet hybride, maar een geheel elektrisch aangedreven werktuigdrager. Opvallend op de blauwe machine is het grote dak met zonnepanelen die de lithium-ionaccu's constant bijladen. Volgens ontwikkelaar Eelco Osse, eigenaar van Machinefabriek Boessenkool in het Overijsselse Almelo, kan de e-Horse daardoor ongeveer drie uur langer rijden. De 1.800 kilo wegende werktuigdrager kan zo ongeveer acht uur schoffelen bij een snelheid van 8 kilometer per uur.

Behalve een middenhef zal er in de toekomst ook een fronthef en hefinrichting achter gemonteerd worden net als een elektrische PTO voor aangedreven werktuigen. De spoorbreedte is nog niet verstelbaar maar de e-Horse is op vaste breedtes te zetten van 1,5 tot 3 meter. De e-Horse is te koop vanaf 100.000 euro.


Waterstof

Boessenkool was jaren geleden ook betrokken bij de bouw en ontwikkeling van de Multi Tool Trac, de voorganger van de EOX-systeemtrekker. Deze gele 8,2 ton wegende trekker is aangedreven via een brandstofcel en rijdt daarmee op waterstof. Een energiedrager die beter geschikt zou zijn voor zwaar werk dan volledig elektrische aandrijving op accu.


De EOX-trekker levert 175 pk aan de wielen en tilt achter een werktuig van 4,5 ton.
De EOX-trekker levert 175 pk aan de wielen en tilt achter een werktuig van 4,5 ton. © Frits Huiden

De trekker levert dan ook 175 pk op de wielen en heeft een PTO achter van 80 kilowatt en voor van 60 kilowatt. De fronthef tilt 2,5 ton en de hef achter 4,5 ton. Het maakt de 3,5 meter hoge trekker met een wielbasis van 3,2 meter en een bodemvrijheid van 68 centimeter een volwassen alternatief voor huidige standaardtrekkers.


Onkruidtrekker

Het Groningse Agri BioSolutions heeft een nieuwe onkruidtrekker geïntroduceerd met de Bionalan Tig' Air. Onkruid dat boven het gewas uitschiet, is af te maaien of los te trekken. Bionalan gebruikt voor het lostrekken een aangedreven rubbergevoerde klemrol die langs een rotor met elementen loopt.

Het onkruid klemt tussen de rotor met ronde elementen en de rol en wordt met wortel en al uit de grond getrokken. De machine is geheel mechanisch aangedreven en verkrijgbaar met 3 meter en 6 meter werkbreedte. De versie van 3 meter weegt 1.650 kilo en kost zo'n 21.000 euro.


Veldrobots

Op de tentoonstelling waren ook veldrobots die zijn in te zetten als werktuigdrager, zoals de AgXeed op rupsen, de Odd.Bot Maverick, de robots van Abemec, de FarmDroid en de Ekobot van importeur Homburg. Laatstgenoemde heeft automatische armen die het onkruid uit de grond slaan.


De Ekobot heeft automatische armen die het onkruid uit de grond slaan.
De Ekobot heeft automatische armen die het onkruid uit de grond slaan. © Frits Huiden

Net als Odd.bot heeft ook Ekobot nu een eigen carrier ontwikkeld om zijn robotarmen in te monteren. Deze carrier kan met een centrale hef de elementen hoger optillen en is wat robuuster uitgevoerd.

De Duitse veldrobot Tipard 350 is in principe ook een elektrische werktuigdrager en is als carrier te gebruiken om onkruid te wieden, maar ook om bijvoorbeeld de bodem te scannen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer