Vernieuwing Farmmaps biedt mogelijkheden voor aardappelteler

Met de vernieuwing van het platform Farmmaps komen steeds meer applicaties beschikbaar voor aardappeltelers. Dat laten onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) weten op de website van de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw.

Vernieuwing+Farmmaps+biedt+mogelijkheden+voor+aardappelteler
© Han Reindsen

De nieuwe opties maken variabel werken mogelijk en ondersteunen bij beslissingen. Farmmaps is de opvolger van Akkerweb en dit voorjaar officieel gelanceerd. Het dataserviceplatform is volgens de WUR-onderzoekers sterk in het beheer van perceelsdata, het combineren van gegevens en het exporteren van taakkaarten en overzichten.

Ook zou Farmmaps zich onderscheiden van andere platformen door input en rekenregels van WUR en andere kennisinstituten. Voor aardappeltelers zijn een aantal specifieke toepassingen ontwikkeld. Zo zijn er applicaties die het mogelijk maken dat telers variabel kunnen werken, wat bijvoorbeeld van toepassing is bij het spuiten van bodemherbiciden, poten, stikstof bijbemesten of loofdoden.


Programma's voor het bepalen van het beste moment om te beregenen, te spuiten tegen phytophthora (in combinatie met variabel doseren) of de groei van de aardappelen te monitoren, werken meer ondersteunend. De komende tijd komen naar verwachting meer applicaties beschikbaar voor zowel een brede toepassing als specifiek voor aardappeltelers.

Farmmaps is een open platform. Dat betekent dat partijen buiten WUR diensten en applicaties kunnen aanbieden. De opzet van het platform zorgt ervoor dat de applicaties zoveel mogelijk data delen over de percelen of weersgegevens. De basis voor Farmmaps zijn eigen perceelsgegevens van ondernemers. Het systeem werkt met alle reguliere databronnen, dus vanuit satellieten, drones en verschillende typen sensoren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer