Pallandtpolder is gericht op strokenteelt en kringlooplandbouw

In de Proeftuin van Pallandtpolder draait het om strokenteelt en kringlooplandbouw. Akkerbouwer Remco Wesdorp en melkveehouder Huibert Groeneveld uit het Zuid-Hollandse Sommelsdijk hebben vorig jaar de eerste stappen gezet met voorzichtige resultaten.

Pallandtpolder+is+gericht+op+strokenteelt+en+kringlooplandbouw
© NPPL

De 70 hectare van de Proeftuin van Pallandtpolder ligt in het Zuid-Hollandse Middelharnis. Wesdorp en Groeneveld nemen deel aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Samen met student Martijn Groenendijk richten ze zich op een duurzame invulling van deze poldergrond. De keuze viel voor strokenteelt en kringlooplandbouw. De grond is eigendom van gemeente Goeree-Overflakkee.

De ondernemers kozen voor een extensief bouwplan met een 1-op-6-rotatie. Er werden zowel traditionele akkerbouwgewassen – aardappelen, uien, tarwe, kidneybonen en witlof – als veevoergewassen geteeld. Bij dit laatste ging het om grasklaver, mais en veldbonen.


Brede stoken

Ook gingen de ondernemers aan de slag met strokenteelt. Deze werkwijze moet bijdragen aan een hogere biodiversiteit, een weerbaarder gewas en een lagere ziektedruk. Op 80 procent van het areaal werd afgelopen jaar in stroken geteeld. Elke strook was 30 tot 39 meter breed. Met zulke brede stroken zijn reguliere landbouwmachines in te zetten.

Om extra natuurlijke vijanden aan te trekken, werd 12 procent van het areaal ingericht met natuur. Zo werden akkerranden aangelegd tussen de diverse teeltstroken. Daarnaast werden een vogel- en een flora-akker aangelegd. Ook deden de ondernemers ervaring op met bankerfields met phacelia in uien en met Oost-Indische kers in aardappelen.

Met de geschetste aanpak willen de ondernemers de inzet van insecticiden binnen drie jaar met 90 procent terugbrengen. Daarnaast moet het fungicidengebruik omlaag en willen ze op termijn geen kunstmest meer inzetten. Organisch bemesten in combinatie met de inzet van biostimulanten moet dan voldoende zijn.


Regulier schema

Het afgelopen jaar werd nog geen grote winst behaald op de genoemde punten. De ondernemers hielden daarom vorig jaar het reguliere schema aan wat betreft ziektebestrijding. Hoewel 2021 dus voornamelijk werd benut om het project in de steigers te zetten, zijn toch al eerste positieve resultaten te melden. Zo zijn de ondernemers enthousiast over het werken met teeltstroken. Dit vergt minder meerwerk dan verwacht.

Ook lijkt het principe van kringlooplandbouw effect te sorteren. Groeneveld boekte flinke winst door de geteelde veevoergewassen te verwerken in het rantsoen voor zijn koeien. Dit jaar willen de ondernemers met bokashi, gemaakt van bermmaaisel uit de regio, nog een stap verdergaan met kringlooplandbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer