Provincies blij met budget voor koploperprojecten NPLG

Provincies reageren verheugd op het vrijgeven van ruim 1,5 miljard euro door het kabinet voor koploperprojecten in het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Daarmee kunnen ze in ieder geval een begin maken met hun meest concrete plannen voor de transitie van het landelijk gebied, ook wel de gebiedsaanpak genoemd.

Provincies+blij+met+budget+voor+koploperprojecten+NPLG
© Provincie Overijssel

De demissionaire regering stelt het budget beschikbaar tot en met 2026. Het is overigens slechts een fractie van wat de provincies denken nodig te hebben om de kwaliteit van natuurgebieden te verbeteren, klimaatmaatregelen te nemen, stikstof beperkende programma's te ontwikkelen en om de landbouw toekomstbestendig te maken. In totaal willen de provincies daar 60 miljard euro voor inzetten. Ook is het nu toegekende bedrag van 1,54 miljard 170 miljoen euro minder dan waar de provincies halverwege vorig jaar om hadden gevraagd.

Desondanks noemt provincie Overijssel het goed nieuws dat zij 234 miljoen euro krijgt toegekend. 'Deze financiering biedt Overijssel de kans om de leefbaarheid, duurzaamheid en natuur in het landelijk gebied te verbeteren. Het stelt ons in staat om behoorlijk te kunnen investeren in het landelijk gebied van Overijssel. Met de inzet van koploperprojecten en maatwerk per gebied kunnen we de energie en kracht van Overijssel optimaal benutten. Samen met onze partners en inwoners blijven we bouwen aan de toekomst voor ons platteland', stelt gedeputeerde Maurits von Martels (BBB).

Provincie Overijssel wil nog dit jaar beginnen met ruim veertig koploperprojecten in zes provinciale NPLG-gebieden, waaronder projecten in Baarlingerpolder, Broekheurne en landgoed Junne. 'We willen hiermee de eerste resultaten neerzetten in het landelijk gebied. Daarnaast dienen deze projecten als voorbeeld en helpen ons waardevolle ervaringen op te doen', zegt Von Martels.


Maatregelen

Ook provincie Utrecht reageert positief. Deze provincie krijgt 249 miljoen euro voor de uitwerking van het Utrechts Programma Landelijk Gebied. Dit bedrag is beschikbaar gesteld op basis van de maatregelpakketten die Utrecht medio vorig jaar indiende bij het Rijk. Het geld is bestemd voor de uitvoering van projecten die al op korte termijn bijdragen aan een toekomstbestendig en gezond landelijk gebied, stelt gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) van provincie Utrecht.

Hoe het geld precies wordt besteed, wordt de komende tijd zoveel mogelijk in samenspraak met de partners en met de gebieden ingevuld, kondigt Sterk aan. 'Met het geld dat we nu toegekend hebben gekregen, kunnen we meer maatregelen nemen om de bodemdaling in het kwetsbare veenweidegebied af te remmen, kunnen we onze Groen Groeit Mee-ambitie verder vormgeven en kunnen we ons duurzame beloningssysteem voor agrariërs uitbreiden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer