Ministerie wijst miljoenen euro's toe voor aanpak landelijk gebied

Het ministerie van van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de miljoenen euro's verdeeld over de provincies voor de uitwerking van Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). In totaal gaat het om 1,54 miljard euro. Hierdoor kunnen de provincies aan de slag met de uitvoering.

Ministerie+wijst+miljoenen+euro%27s+toe+voor+aanpak+landelijk+gebied
© Job Hiddink

Dit bedrag is beschikbaar gesteld op basis van de maatregelpakketten die de provincies eerder hebben ingediend bij het Rijk. Deze programma's zijn na eerdere beoordelingen en aanpassingen nu goedgekeurd door een toetsingscommissie. Het geld is bestemd voor de uitvoering van projecten die al op korte termijn bijdragen aan een toekomstbestendig en gezond landelijk gebied. Met het geld van het Rijk kunnen de provincies aan de slag tot en met 2026.

De maatregelen dragen bij aan het behalen van de doelen van het NPLG, zoals een toekomstbestendige landbouw, maar ook aan natuurherstel, de bodem- en waterkwaliteit verbeteren en de stikstofuitstoot terugdringen. De maatregelen gaan over innovaties, managementmaatregelen, kritische prestatie-indicatoren op doelsturing, nieuwe natuur en bos aanleggen, groenblauwe dooradering, beekdalherstel en de klimaatopgave door bijvoorbeeld vernatting van veenweidegebied.


Bedragen NPLG

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per provincie de volgende bedragen (x een miljoen euro) toegekend:

• Drenthe 270
• Flevoland 13
• Friesland 180
• Gelderland 33
• Groningen 60
• Limburg 55
• Noord-Brabant 231
• Noord-Holland 21
• Overijssel 234
• Utrecht 249
• Zeeland 7
• Zuid-Holland 188
• Totaal 1.541

De provincies zijn opgetogen over het toekennen van de bedragen. Zij maakten zich zorgen over de financiering van de gebiedsaanpak, nadat het het transitiefonds van demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof is komen te vervallen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer