Oproep ZLTO Hart van Brabant: 'Haal harde begrenzing Oostflank eraf'

Een harde begrenzing van de te realiseren oppervlaktes natuur en landbouw werkt averechts en treft vooral de veehouders in het gebied. Dat zegt Aad Vermeer van ZLTO Hart van Brabant over het plan Oostflank, ten oosten van Tilburg.

Oproep+ZLTO+Hart+van+Brabant%3A+%27Haal+harde+begrenzing+Oostflank+eraf%27
© Fotogalerie Angelique

In dat plan hebben gemeenten Tilburg en Oisterwijk vastgelegd wat er tot 2040 in het buitengebied moet gebeuren op het gebied van wonen, mobiliteit, natuur en landbouw.

Zo moet er 400 hectare bos en nieuwe natuur worden gerealiseerd, onder meer in de vorm van een verbindingszone tussen de Kampina en de Loonse en Drunense Duinen. Ook staan er in het gebied vijfduizend nieuwe woningen gepland. Uitbreiding van de boomkwekerijen is in de toekomst niet meer mogelijk.


Onrust

Ingrediënten genoeg voor de nodige onrust onder boeren en tuinders in het gebied. Dat is niet meer dan logisch, stelt Vermeer. 'Als je aan de voorkant harde doelen neerlegt, dan gooi je meteen alle deuren dicht', zegt hij.

'Dus de wil om mee te werken is er niet onder de boeren en tuinders. De gemeenten hadden beter doelen kunnen formuleren. Dit is een visie voor 2040. Waarom stel je dan nu al harde eisen?' vraagt Vermeer zich af.

Het plan Oostflank treft niet alleen boomkwekers. 'Vooral veehouders zijn de dupe, want die moeten al extensiveren. Door doelen van de overheid heerst er al grondschaarste in deze regio en hebben veel sectoren terrein verloren', licht Vermeer toe.


Tegen elkaar uitspelen

'Ja, de boomkwekerij is stabiel gebleven, maar het is niet zo dat deze sector de veehouderij wegconcurreert. We moeten ons niet door dit plan tegen elkaar laten uitspelen', vindt Vermeer.

Vorige week zaten ZLTO Hart van Brabant, Treeport Zundert, Duinboeren en de gemeenten Tilburg en Oisterwijk om tafel om de plooien glad te strijken. Het leverde de agrarische sector een paar 'winstpunten' op. Zo werd de oorspronkelijke 500 hectare nieuwe natuur teruggeschroefd naar 400 hectare en worden de stroompjes Raamse Loop en Ruysbossche Loop niet langer als 'beekdalen' bestempeld.


Teleurstelling

Dat betekent dat de bijbehorende bufferstroken van 250 meter langs deze watergangen ook vervallen. Daarnaast gaat gemeente Tilburg aan de slag met nieuw economisch beleid voor het buitengebied.

De gemeenteraden buigen zich de komende maand over het aangepaste plan. Maar Vermeer, zelf boomkweker, blijft kritisch. 'Er heerst nog steeds veel teleurstelling. We zullen bij de gemeenteraad nog een keer stevig inspreken. Die harde begrenzing van natuur moet eraf. Net als het verbod op uitbreiding van boomkwekerijen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer