Landschapsvisie Drents-Friese Grensstreek wekt wrevel bij boeren

Boeren in Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland maken zich in toenemende mate zorgen over de ontwikkeling van het Landschapspark Drents-Friese Grensstreek. Ze hebben een protestpetitie opgesteld in reactie op een conceptlandschapsvisie en ook LTO Noord trekt aan de bel.

Landschapsvisie+Drents%2DFriese+Grensstreek+wekt+wrevel+bij+boeren
© Joost de la Court

In de landschapsvisie die begin november is gepubliceerd door de projectorganisatie wordt de landbouw als functie nauwelijks genoemd. De visie moet het toekomstbeeld schetsen voor een nationaal landschap dat zich uitstrekt van de Friese gemeenten West- en Ooststellingwerf tot ver in Zuidwest-Drenthe.

Individuele boeren hebben zich gebundeld en een gezamenlijke reactie opgesteld richting de stuurgroep van het Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek, waarin ze de visie ernstig afkeuren. 'Deze visie is een regelrechte bedreiging voor het voortbestaan van de agrarische sector in de Drents-Friese grensstreek', schrijven ze.


Begrenzing

Verder stellen de ondernemers vast dat over de begrenzing van het gebied, met name aan de Friese zijde, helemaal geen overleg is geweest. Die grens kan van belang zijn als boeren in het landschapspark in de toekomst mogelijk beperkingen krijgen opgelegd. De digitale petitie die tot afgelopen dinsdag kon worden onderschreven, is inmiddels getekend door ruim 750 agrariërs en andere steunbetuigers.

Ook LTO Noord maakt zich grote zorgen. In de analyse die de organisatie heeft gemaakt van de conceptlandschapsvisie stelt zij vast dat er geen oog is voor landbouw als functie. En dat vooral wordt gemikt op 'groen' in dienst van natuur en recreatie. 'In 2050 is er nagenoeg geen plaats meer in het gebied voor de gangbare landbouw', constateert de belangenbehartiger.

'Tussen de twee nationale parken Drents-Friese Wold en Dwingelderveld is er alleen landbouw, dat kun je niet zomaar wegvlakken', vindt regiobestuurder Arend Steenbergen van LTO Noord. 'We hebben meerdere malen aangegeven de landbouw mee te nemen in het verhaal, maar kennelijk is het nog niet gelukt dat voldoende over te brengen.'

Op een informatiebijeenkomst begin november in Dwingeloo liet een groep agrarisch ondernemers duidelijk weten zich niet te herkennen in het geschetste beeld voor 2050. Het gevoel leeft dat er geen of niet genoeg ruimte is voor volwaardige landbouw, geeft ook de projectorganisatie toe in een nieuwsbrief. 'We hebben aangegeven dat de visie niet zo is bedoeld. We gaan graag in gesprek om dat beeld weg te nemen.'


Meerwaarde

Met het Regionaal Landschap wil de overheid het grensgebied tussen Friesland en Drenthe een meerwaarde geven voor bewoners en bedrijven die er zijn gevestigd. En vooral ook voor de recreanten die er verblijven. Het gaat dan met name om het gebied tussen de nationale parken Drents-Friese Wold en Dwingelderveld en natuurgebied Het Holtingerveld. De twee parken en het natuurgebied moeten zo een plus krijgen.

De projectorganisatie noemt in haar eigen beschrijving de betrokkenheid van inwoners bij natuur en landschap in de directe omgeving een belangrijk doel. 'Natuurgebieden worden met elkaar verbonden via landschapselementen, fiets- en wandelpaden. Het afwisselende landschap van natuur, dorpen en agrarisch grondgebied is een belevenis voor bezoekers.'

Daarbij zegt de projectorganisatie in te zetten op een 'door alle partijen gedragen' landschapsvisie. In aanloop naar die visie is vanaf begin dit jaar in groepsverband gediscussieerd en gebrainstormd. Toen klonk ook al gemor, met name vanuit de agrarische hoek. 'We zien alleen maar natuurplaatjes. Waar is de landbouw?' En: 'Er worden vormen van landbouw genoemd waar geen verdienmodel achter zit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer