Aantal geslachte varkens in Duitsland daalt met bijna 7 procent

Het aantal geslachte varkens in Duitsland is in 2023 jaar met 6,9 procent gedaald. Dat meldt de Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands (ISN). Danish Crown leverde vorig jaar het meest in. Vion verliest de aansluiting met de top en kan zijn derde positie in 2024 waarschijnlijk niet meer handhaven na sluiting van de grootste locatie in het Duitse Emstek.

Aantal+geslachte+varkens+in+Duitsland+daalt+met+bijna+7+procent
© Henk Riswick

De ISN zet elk jaar de cijfers van de Duitse slachterijen op een rij. In 2022 was een daling van 9,2 procent te zien en werden er 47,1 miljoen varkens geslacht. In 2023 is het aantal slachtingen met 3,3 miljoen afgenomen naar 43,9 miljoen totaal.

De daling in het aantal geslachte varkens is nog afgeremd door een stijging van de import van slachtvarkens met 20 procent naar 1,5 miljoen dieren. Daarvan komen er 960.000 uit Nederland, een plus van 21,6 procent. Het aandeel slachtvarkens uit België steeg met 57,4 procent naar 370.000 dieren. Het aandeel uit Denemarken lag 22,2 procent lager en kwam uit op 110.000 dieren.


Tönnies op eerste plaats

De grootste varkensslachter Tönnies verloor in 2023 0,8 miljoen varkens (5,4 procent), maar handhaaft met 13,99 miljoen geslachte varkens ruimschoots zijn koppositie met 31,9 procent marktaandeel.


Westfleisch kon zich grotendeels onttrekken aan het dalende aanbod varkens en leverde vorig jaar slechts 10.000 geslachte varkens in. Met 6,5 miljoen geslachte varkens blijft de coöperatieve slachterij op de tweede plaats staan. Het marktaandeel stijgt hiermee met 1 procent naar 14,8 procent.


Krimp bij Vion

Nummer drie Vion leverde in 2023 een half miljoen varkens in en komt uit op 5,3 miljoen varkens. Het marktaandeel van dit vleesconcern kromp naar 12,1 procent. Met de sluiting van de locaties in Emstek en Perleberg krimpt het marktaandeel van Vion in 2024 verder, verwacht marktanalist Klaus Kessing van ISN en zal het duidelijker worden dat Vion de aansluiting met Westfleisch en Tönnies verliest.


De grootste daling in aantal en percentage was vorig jaar voor Danish Crown met 0,93 miljoen minder slachtingen. Dat is een afname van 30,7 procent. De slachterij komt uit op 2,1 miljoen slachtingen en staat nog steeds op de vierde plaats. De Deense organisatie kondigde de drastische daling van het aantal slachtingen in het voorjaar van 2023 aan. Danish Crown moet nog besluiten of dit zo blijft. Mogelijk kan het aantal slachtingen weer groeien door de sluiting van de nabijgelegen Vion-slachterij in Emstek.

De onderlinge verhoudingen van de andere slachterijen in de top tien veranderden verder niet. Nummer vijf Müller Fleisch leverde in 2023 5,8 procent in, maar blijft met 1,78 miljoen slachtingen nummer zes Böseler Goldschmaus nog voor. Deze slachterij leverde vorig jaar 20.000 slachtingen in en komt op 1,7 miljoen uit.

Nummer zeven Tummel handhaaft het aantal slachtingen op 1,55 miljoen. Nummer acht Steinemann daalt met 2,2 procent naar 1,16 miljoen slachtingen. Manten en Simon-Fleisch handhaven hun negende en tiende plek met 1,08 en 1,06 miljoen slachtingen. De top tien slacht samen 82,5 procent van alle Duitse en geïmporteerde varkens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer