NVWA wil erkenning Brabants schapenslachthuis intrekken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil de erkenning van een klein slachthuis in Noord-Brabant intrekken. Het bedrijf, waar vooral schapen worden geslacht, mag al geen levende dieren aanvoeren en slachten. Meerdere verbeterplannen leidden tot onvoldoende verbeteringen.

NVWA+wil+erkenning+Brabants+schapenslachthuis+intrekken
© Pixabay

Eerder schorste de NVWA de erkenning van het slachthuis namelijk al omdat het dierenwelzijn en de hygiëne onvoldoende werden geborgd. Ondanks verschillende ingediende verbeterplannen heeft de autoriteit er geen vertrouwen in dat het bedrijf het dierenwelzijn en de hygiëne op orde kan brengen.

In oktober 2023 vond er een bedrijfsmeting plaats bij dit slachthuis waar vooral schapen worden geslacht. Tijdens deze inspectie bleek er veel mis te zijn op het gebied van de slachthygiëne. Zo waren de bedrijfsruimtes voor levensmiddelen niet schoon.


Onvoldoende verhit

Ook was de temperatuur van het water in de sterilisator, dat wordt gebruikt om messen te ontsmetten, 43,2 graden Celsius. Dit moet ten minste 82 graden Celsius zijn. Daarnaast namen medewerkers geen goede persoonlijke hygiëne in acht en was er voor de dieren op stal geen drinkwatervoorziening aanwezig.

Daarop heeft de NVWA besloten de erkenning van het slachthuis te schorsen. Tijdens een schorsing mag het bedrijf niet slachten en moet het een verbeterplan indienen bij de NVWA. In dit plan moet het slachthuis aantonen hoe het wel op een goede manier kan slachten.

Inmiddels zijn meerdere verbeterplannen ingediend. In februari 2024 heeft het slachthuis, onder streng toezicht van de NVWA, proefslachtingen uitgevoerd. Ook toen was de hygiëne niet op orde. Vuile vachten raakten het vlees van de karkassen en werden daardoor verontreinigd. Ook bleken medewerkers zich niet bewust van de noodzaak van hygiënisch werken.


Bedwelming onvoldoende

Na een nieuw verbeterplan bleek ook de tweede proefslachting volgens de NVWA niet op orde. Niet alleen was er onvoldoende aandacht voor hygiëne, ook werd het dierenwelzijn onvoldoende geborgd. Zo was de elektrische bedwelming onvoldoende, waardoor dieren weer bij bewustzijn kwamen. Dit ziet de NVWA als een zware overtreding.

Het gebrek aan voldoende verbetering geeft de NVWA onvoldoende vertrouwen dat het slachthuis in de toekomst dierenwelzijn en hygiëne kan borgen. Daarom wil de autoriteit de slachthuiserkenning intrekken. Overigens kan het slachthuis een nieuwe erkenning aanvragen bij de NVWA. Die laatste is verplicht een eventuele nieuwe aanvraag te beoordelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer