Late zaai door vocht leidt tot late maisoogst met vocht

Het maisjaar 2023 werd gekenmerkt door vocht, terwijl in 2022 droogte medebepalend was voor dit tropische gewas. Het vocht maakte dat de mais later werd gezaaid en dus ook een latere oogst. Vooral de lage percelen zorgden voor maisoogstproblemen bij de telers van het Maismeetnet.

Late+zaai+door+vocht+leidt+tot+late+maisoogst+met+vocht
© Gerrit de Jong

Bijna alle maispercelen zijn geoogst. Als gevolg van de voorspelde regen voor het voorbije weekend werd haast gemaakt. Jolan van Noije uit het Brabantse Escharen meldt dat in zijn omgeving nog wat hoeken mais zijn blijven staan, omdat oogsten daar niet mogelijk was.

Elders moest met rupsbanden en met maiswagens met aangedreven assen worden geoogst. Vooral op lage percelen was dit een probleem. Als gevolg van het natte voorjaar konden deze percelen vaak pas laat worden gezaaid, zodat de mais ook later rijp was.


Eieren voor zijn geld

Maismeetnetteler Roelof de Jong uit het Friese Abbega, die pas eind mei mais zaaide, koos eieren voor zijn geld. 'Ik mis liever de laatste grammen eiwit dan dat ik het perceel kapotrijd.' Een deel van de mais was wel rijp.

Hoewel vooral bij de start en de oogst regen parten speelde, kende de mais in de afgelopen zomermaanden ook een droge periode, waardoor sommige maistelers, zoals De Jong, Van Noije en Corné Rommens uit het Brabantse Hoeven genoodzaakt waren om de mais te beregenen.


De twaalf maismeetnetdeelnemers zaaiden hun mais dit jaar gemiddeld genomen op 17 mei. Dat is exact twee weken later dan de 3 mei van 2022. De oogstdatum kwam gemiddeld uit op 3 oktober tegen 17 september in 2022. In dat laatste jaar was begin september extreem droog en warm, waardoor de mais ook droger, tot 42 procent droge stof, de kuil in ging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer